Don't Breathe (Blu Ray)

Type 
Blu Ray
Releasedatum 
woensdag, 15 februari, 2017
DVD verdeler: 
Sony Pictures Home Entertainment
Speelduur 
88 minuten
Beeldformaat: 
2.40
Geluid: 
DTS
Filmgenre: 
Horror
Thriller
Regisseur: 
Fede Alvarez
Producent: 
Sam Raimi, Rob Tapert, Fede Alvarez
 • Jane Levy
  /  
  Rocky
 • Dylan Minnette
  /  
  Alex
 • Daniel Zovatto
  /  
  Money
 • Stephen Lang
  /  
  Blinde Man
 • Emma Bercovici
  /  
  Diddy
 • Francisca Torocsik
  /  
  Cindy
 • Christian Zagia
  /  
  Raul
 • Katia Bokor
  /  
  Ginger
 • Sergej Onopko
  /  
  Trevor
 • Olivia Gillies
  /  
  Dochter van blinde man (Jonge Emma)

Elk jaar is er wel een horrorfilm die wordt aangekondigd als het huiverevenement van het jaar. Soms zijn er dat zelfs meerdere. Lieveling van het moment bijvoorbeeld is “Get Out”, die tijdens zijn eerste week bovenaan de Amerikaanse box-office prijkte. Alweer een voor een appel en een ei gedraaide Jason Blum-productie trouwens, de man achter franchises als “The Conjuring” en “Insidious”. Vorig jaar mocht “Don’t Breathe” van Fede Alvarez met de hypehonneurs gaan lopen.

Alvarez liet voor het eerst van zich horen met de remake van Sam Raimi’s “Evil Dead” en dat langspeeldebuut ging niet onopgemerkt voorbij. Er bleek genoeg panache aanwezig om de aanhangers van het origineel te charmeren in plaats van te schofferen, en zowat elke rechtgeaarde horrorfiel had zin om te juichen bij de grandguignoltaferelen die Alvarez vier jaar geleden over het scherm liet vloeien. Met “Don’t Breathe” had Alvarez opnieuw een genrehit te pakken, andermaal onder het goedkeurend producerend oog van Raimi. Het “Evil Dead”-kunstje herkauwen doet Alvarez niet. Het maniakaal bloedvergieten staat hier op een lager pitje en het is vooral de suspensekraan die wagenwijd wordt opengedraaid. Al etaleert Alvarez toch opnieuw een voorliefde voor een buiten de gangbare lijnen kleurend gebruik van allerlei timmer- en schrijnwerkmateriaal.

“Don’t Breathe” doet lekker tegendraads zijn ding in het huidige horrorklimaat en laat bovennatuurlijk schrik- en vliegwerk en shaky cam-oogpunten resoluut links liggen. De insteek is meer thrillergericht en de horror krijgt daardoor een menselijk niveau. Of toch bijna, daar Alvarez uiteindelijk een iets te groteske twist inbouwt om volledig realistisch te kunnen zijn.

Drie jeugdige inbrekers scharrelen hun fortuin bij elkaar op basis van tips van ene Alex (Dylan “Goosebumps” Minnette) wiens vader bij een beveiligingsfirma werkt. Dankzij hem geraakt het trio aan de juiste sleutels en codes om in te breken in bling ring villa’s. Alex doet dat vooral om in de gratie te staan bij Rocky (Jane Levy, ook van de partij in “Evil Dead”) die zo snel mogelijk met haar kleine zus weg wil uit de klauwen van hun witterommelmoeder. De derde zijde van de driehoek is de gewelddadige en licht psychotische Money. En ook de minst belangrijke, daar hij als eerste het loodje legt. Woops, een spoiler, maar geen grote.

Het is Money die met het idee komt om een oorlogsveteraan te overvallen. Die woont helemaal geïsoleerd in een zo goed als leegstaande wijk. Het gerucht doet de ronde dat de man destijds driehonderdduizend dollar smartgeld ontving van de familie van de vrouw die zijn dochter doodreed. Tijdens het scouten van de omgeving ontdekt het drietal dat de man (Stephen Lang) blind is. Hetgeen hen even doet aarzelen, maar uiteindelijk geen beletsel vormt om toch door te zetten met hun plan. Wat volgt is een intens in beeld gebrachte rollercoaster waarin Alex en Rocky moeten zien te ontsnappen uit het huis van een man wiens handicap nauwelijks een beletsel is om van zijn woonst een gigantische gevangenis te maken. En die op de koop toe een redelijk opzienbarend geheim met zich blijkt mee te dragen.

Alvarez toont zich uitstekend beslagen in het in beeld brengen van strakke spanning. En dat is meteen de koopwaar van “Don’t Breathe”. Bovendien verliest Alvarez niet veel tijd met omwegen of expositie: ‘lean and mean’ stond duidelijk in grote letters boven het script geschreven. En gemeen wordt het zeker, zelfs al is de fore grotendeels suggestief. Als puntje bij paaltje komt blijkt dat Alvarez een film aflevert die meer gimmickgedreven is dan echt nagelbijtend spannend. Waardoor “Don’t Breathe” voor een minder klam gevoel zorgt dan pakweg ‘Wait Until Dark”. Al is die klassieker uit 1967 uiteraard bijna niet te evenaren. Kortermijnspanning of niet, de genreleut druipt in elk geval uit elke porie – en daar draait het hier om. En als er een pipo in Hollywood plots zou beslissen om een remake van “Cujo” te financieren (dood van Tad Trenton inclusief) dan mag die zeker bij Alvarez komen aankloppen.  

Wie wil weten hoe dat in zijn werk gaat, zo’n horrorthriller filmen doet er goed aan om ook de extra’s aan te klikken. En daar te blijven klikken, want in plaats van alles in een bevattelijke documentaire te gieten, moeten we het doen met korte featurettes. En een handvol verwijderde scènes. En wie nog meer details wil weten, kan zijn oor te luisteren leggen bij de commentaartrack waarop Fede Alvarez samen met Stephen Lang en coscenarist Rodo Sayagues hun vertelduit in het zakje doen. En zo onder meer te weten komen dat “Don’t Breathe” in Detroit en Budapest werd opgenomen. Kijk eens aan.

Alex De Rouck