The Shallows (Blu Ray)

Type 
Blu Ray
Releasedatum 
woensdag, 21 december, 2016
DVD verdeler: 
Sony Pictures Home Entertainment
Speelduur 
87 minuten
Beeldformaat: 
16:9
Geluid: 
DTS
Filmgenre: 
Drama
Horror
Thriller
Regisseur: 
Jaume Collet-Serra
Producent: 
Lynn Harris, Matti Leshem
 • Blake Lively
  /  
  Nancy
 • Oscar Jaenada
  /  
  Carlos
 • Brett Cullen
  /  
  Vader
 • Sedona Legge
  /  
  Chloe
 • Angelo Josua Lozano Corzo
  /  
  Surfer
 • Jose Manuel Trujillo Salas
  /  
  Surfer
 • Pablo Calva
  /  
  Jongen
 • Diego Espejel
  /  
  Geïntoxiceerde man
 • Janelle Bailey
  /  
  Moeder
 • Ava Dean
  /  
  Jonge Nancy
 • Chelsea Moody
  /  
  Jonge Moeder
 • Sully Seagull
  /  
  Zichzelf

Zoals iedereen die een beetje onderlegd is in de Nederlandse taal weet, wil ‘het is naar de haaien’ zeggen dat iets om zeep of naar de Filistijnen is. In Hollywood is de haaienfilm in elk geval nog niet naar de haaien. En ook niet het hoekje om. Om de zoveel tijd duikt er wel een (horror)thriller of overlevingsfilm op waarin de mens tegenover de bijtgrage schrik van de zeeën en oceanen wordt geplaatst. In 2016 was het de beurt aan Blake Lively om zich te meten met een nazaat van “Jaws”. Toch moet je “The Shallows” niet noodzakelijk vergelijken met Spielbergs meesterwerk. Als puntje bij paaltje komt heeft “The Shallows” met zijn mix van horror, actie en overlevingsinstincten meer gemeenschappelijk met “Open Water” en zelfs met “127 Hours”.

Blake Lively reist af naar een afgelegen strand in het Mexicaanse Tijuana om er te surfen en daarbij de nagedachtenis van haar overleden moeder te eren die ooit dezelfde stukjes zand en zee bezocht. Na een idyllische opening is het uit met het lieflijk spelevaren: een dode walvis tovert de baai om tot persoonlijke eetruimte van een grote witte haai en die ziet in Lively algauw een lekkere brok. Lively kan zich vastklampen aan een rots en moet vanop haar kleine stukje aan de getijden onderhevig zijnde grond onder de voeten een plan bedenken om te ontsnappen aan de hongerige en heel geduldige witte.

Spanjaard Jaume Collet-Serra voelt zich met dit project duidelijk als een vis in het water. Gelukkig dat oorspronkelijk regisseur Louis Leterrier het aftrapte na creatieve meningsverschillen, naar het schijnt onder meer omdat hij niet tevreden was met de inperking van een eerder afgesproken productiebudget. Collet-Serra toont eens te meer aan een degelijk B-filmer te zijn. Zijn debuut “House Of Wax” was nog een duik in het ijle, met films als “Orphan”, “Unknown”  en “Non-Stop” toonde hij zich echter een vaardig vakman en zelfs de krakkemikkige actieprent “Run All Night” had links en rechts een lovenswaardig moment.

Niet dat Collet-Serra hier een vlekkeloos parcours zwemt: er is iets teveel slowmotiongekrakeel en de inlassing van helmcamfilmpjes en sms-boodschappen benadrukt iets te vaak het kind van deze tijd-karakter. Ironisch genoeg is het net tijdens de rustige momenten dat “The Shallows” het best scoort: de set-up bezorgt de prent al meteen een hartslag en de overzichtshots waarmee Collet-Serra Livelys natuurlijke gevangenis gedetailleerd in beeld brengt zorgen vaak voor een subtiele spanningsopbouw. Met een extra duim omhoog voor de slimme, zij het al vele malen eerder gedane manier waarop de off-screendood van een nevenpersonage in beeld wordt gebracht.

De minieme set-up van “The Shallows” is tegelijkertijd het zwakke en sterke punt. Langs de ene kant word je meegezogen in het mens versus natuur-verhaal, langs de andere kant zit je eigenlijk gewoon te wachten op het onvermijdelijke moment waarop de haai uiteindelijk het loodje gaat leggen. Scenarist Anthony Jaswinski (die eerder het niet onaardige rechtstreeks op dvd uitgebrachte “Kristy” neerpende) tovert weliswaar geen deus ex machina of Liam Neeson-cameo uit de hoed, toch heeft de uiteindelijke ontknoping een iets te hoog grinnik-gehalte om een volledige kers op de taart te zijn.

Feilloos is “The Shallows” dus zeker niet, maar de mooie in Australië gefilmde vista’s, de bij tijd en wijlen strakke nagelbijtgraad en de toch wel intense vertolking van Lively zorgen ervoor dat de prent voor zo kort die duurt wis en waarachtig weet te entertainen. Al heeft het resultaat uiteindelijk net iets minder gravitas dan de huis clos thriller met Livelys echtgenoot Ryan Reynolds – “Buried” dus. Recensie-aanmeren gebeurt met een eervolle valreepvermelding voor de doordachte verzameling visuele effecten (CGI-haai inclusief) en vooral voor zeemeeuw Sully aka Steven Seagull die zijn new age-opa Jonathan Livingston een stevig acteerpoepje laat ruiken.

Wie denkt in de extra’s te weten te komen met welk soort fitnessapparatuur Lively haar lijf aftrainde, doet er goed aan wat tijd vrij te maken voor de blu-rayfeaturettes. Wie zich wil informeren over de manier waarop de CGI-haai tot stand kwam, ook. Allesomvattend kun je de extra’s niet noemen, maar je krijgt wel (kort) inzicht in de totstandkoming van de prent. Met als extra extra nog een getuigenis van een man die ooit echt door een haai is aangevallen. Een handvol verwijderde scènes ronden het “achter de schermen”-pakket af.

 

Alex De Rouck