Aladdin

Productiejaar: 
1992
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
25/11/1993
Speelduur: 
87 minuten
Filmgenre: 
Animatie
Robin Williams
/  
(stem)

De Disneystudio’s hebben, voor zover mogelijk, zichzelf overtreffen met Aladdin, hun 31e lange tekenfilm. Het is niet voor niets dat deze prent is uitgegroeid tot de meest succesvolle animatiefilm aller tijden, daarmee het recente succes van “Beauty and the Beast” verpulverend.

Het animatiewerk is ronduit schitterend en bereikt op sommige momenten zelfs het tempo van een Indiana Jonesprent. Behalve de topanimatie is er ook de geniale karakterisering die van Aladdin een alle leeftijden smeltkroes maakt.

Aladdin is een weesjongen die hopeloos verliefd is op prinses Jasmine. Hij komt in bezit van een wonderlamp waarin een geest schuilt die 3 wensen toestaat aan iedereen die hem oproept. De grootvizier Jafar heeft ook zijn zinnen om de lamp gezet, daar hij de geest wil inschakelen om hem de absolute heerschappij over het rijk Agrabah te verlenen.

Naast de menselijke personages is er andermaal heel wat aandacht besteed aan de dierlijke compagnons die de show stelen. Jafar mag zich vergezellen van de lawaaierige papegaai Iago, Aladdin wordt bijgestaan door het aapje Abu. De ludiekste karakters zijn echter de geest (in de originele versie uitgerust met de stem van Robin Williams) en het vliegend tapijt.

Het Aladdinverhaal is omgetoverd in een fonkelende Disneycarroussel waarbij zeker de melodieuze muziek van Alan Menken & Howard Ashman (“The Little Mermaid”, “Beauty and the Beast”) niet mag vergeten worden. Aladdin is een de perfectie naderende tekenfilm, krachtig en samengebald in 87 oogverblindende minuten. Kinderen, breng gerust uw ouders mee.

Alex De Rouck