Bad Teacher

Productiejaar: 
2010
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
22/06/2011
Verdeler: 
Sony Pictures
Speelduur: 
91 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Jake Kasdan
Producent: 
jimmy Miller
David Householter
/  
Elizabeth Halsey
Lucy Punch
/  
Amy Squirrel
Justin Timberlake
/  
Scott Delacorte
Jason Segel
/  
Russell Gettis
John Michael Higgins
/  
Wally Snur
Phyllis Smith
/  
Lynn

Niet zozeer another brick in the wall dit filmpje, maar eerder another kick in the balls. Met dank aan Pink Floyd voor de inspiratie. Opvoeding hebben ze misschien niet nodig, maar ze waren toch maar beter bij de les gebleven tijdens hun scenariocursus … het niet zo gezegende scenaristenpaar Lee Eisenberg en Gene Stupnitsky (dat van seizoenen 2 tot en met 6 deel uitmaakte van het team dat de Amerikaanse versie van “The Office” verzorgde) weet na megaflop “Year One” met Frank Black immers opnieuw nauwelijks van welk hout pijlen maken in “Bad Teacher”, een ongelooflijk stupide vulgaire komedie die vuile praat verwart met een goede komische timing. Laat ons het duo inmiddels toch nog maar het voordeel van de twijfel gunnen daar ze momenteel de derde “Ghostbusters”-film bij elkaar aan het pennen zijn.

“Bad Teacher” is opgebouwd rond sexy blondine Elizabeth Halsey (Cameron Diaz) die zwaar tegen haar zin als lerares aan de kost komt op een lagere school. De waarom-vraag wordt nooit echt beantwoord, net zomin als die hoe realistisch het is dat een lerares die rookt, drinkt en drugs gebruikt, slaapt in de klas en 'educatieve' films (van “Stand And Deliver” over “Dangerous Minds” tot “Scream”) vertoont niet door de directie wordt ontslagen, seksbom of geen seksbom. Realisme is uiteraard niet waar het om draait in dit filmpje, maar toch … goed begonnen is half gewonnen, wat hier dus geenszins het geval is.

Elizabeth is van plan te stoppen met lesgeven eens ze gehuwd is met haar rijke verloofde. Helaas voor haar wordt ze vlak voor het ja-woord gedumpt omdat haar liefste vermoedt dat ze enkel maar bij hem blijft voor het geld. Waardoor Elizabeth geen andere kans ziet dan als lerares aan de slag te blijven in afwachting dat ze een rijke prins aan de haak kan slaan. En die prins staat plots voor haar neus als rijke interimleerkracht Scott Delacorte (een fletse Justin Timberlake) het lerarenkorps komt vervoegen. Om er voor te zorgen dat Scott zeker valt voor haar charmes wil ze zich eerst nog een paar siliconenborsten laten inplanten zodat ze zeker weet dat de brave jongen haar nooit meer lost. Nieuwe borsten kosten echter veel geld, waardoor meteen ook de dieveggekwaliteiten van Elizabeth boven water komen. Dit tot grote ergernis van Elizabeths collega Amy Squirrel (Lucy Punch) die ontdekt dat Elizabeth niet zuiver op de graat is, maar de directie daar niet kan van overtuigen. De strijd tussen Elizabeth en Amy gaat trouwens nog een versnelling hoger als blijkt dat Scott valt voor Amy en niet zozeer voor Elizabeth …

“Bad Teacher” is een prent die nauwelijks verder kijkt dan de neus lang is. Het is zelfs zo erg dat Eisenberg en Stupnitsky op het eind niet eens weten hoe ze hun 'plot' moeten afronden en dan maar het moraalregister opentrekken en Diaz’ karakter plots het licht laten zien. Laat rollen, die oogbollen. Ook de zogenaamde koopwaarmomenten vallen plat op de bek: zowel de natte carwashscène als de droge neukscène verzekeren “Bad Teacher” moeiteloos van een plaatsje tussen Filmfreaks knolraapgenomineerden voor slechtste film van het jaar.

Valt er dan niets te lachen ?  Gelukkig wel: als je genoeg grappen in het rond gooit blijven er altijd wel een paar hangen, maar echt standvastig is het geenszins. De enige reden waarom het schamele sterretje en een half voor “Bad Teacher” nooit in gevaar komt is echter toe te schrijven aan de geslaagde vertolking van Lucy “Shut The Front Door” Punch (vorig jaar te zien in “Dinner For Schmucks” en Woody Allens “You Will Meet A Tall Dark Stranger”) wiens letterlijke punchlines voor gezond gegniffel zorgen zodat deze prent alsnog met een half schouderbeen boven het gemiddelde Adam Sandler-product uitsteekt. Waardoor dit stukje zowaar nog op een positieve noot kan eindigen. Wat een fijn leven is dit toch.

Alex De Rouck