Blade II

Productiejaar: 
2002
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
12/06/2002
Verdeler: 
K.F.D.
Filmgenre: 
Horror
Regisseur: 
Guillermo Del Toro
Producent: 
Michael De Luca
Peter Frankfurt
/  
Blade
Kris Kristofferson
/  
Whistler
Norman Reedus
/  
Scud
Leonor Varela
/  
Nyssa
Luke Goss
/  
Nomak
Ron Perlman
/  
Reinhardt
Matt Schulze
/  
Schupa
Thomas Kretschmann
/  
Damaskino
Danny John Rules
/  
Asad
Tony Curran
/  
Priester
Tcheky Karyo
Daz Crawford
Donnie Yen
Marit Velle Kile

Als je mij vraagt naar een goeie reden om "Blade II" te gaan bekijken, dan ligt het antwoord in de 'speciale effecten', alhoewel ik om correct te blijven, het antwoord toch nog wat enger moet maken tot "sommige speciale effecten". Als je een tweede punt wil om je te motiveren om "Blade II" te gaan zien, dan kunnen we je dat niet geven, alhoewel enig voorbehoud hier toch vereist is : de absolute horrorfans gaan 'm toch bekijken, al was het maar om de donkere beelden, de witte (kale) koppen en de bloederige taferelen, want (enkel) daarmee heeft men de film gevuld, dat wel... Vooral opmerkelijk dus zijn sommige speciale effecten, en da's niet verwonderlijk als je weet wie hiervoor verantwoordelijk zijn : 'Special Effects Supervisor' Nick Allder kreeg destijds een Oscar voor zijn werk in "Alien", terwijl 'Visual Effects Supervisor' Nick Brooks ook zo'n beeldje heeft voor wat hij realiseerde in "What dreams may come". Het trio wordt pas echt compleet wanneer je hier de Mexicaanse regisseur Guillermo Del Toro ("Mimic") aan toevoegt. Nadat hij zijn studies afmaakte aan de universiteit van Guadelajara (Mexico), deed hij heel wat ervaring op toen hij samenwerkte met Dick Smith (Oscar-winnaar, gespecialiseerd in make-up en 'special effects') waarna hij zijn eigen FX-firma oprichtte : Necropolis... (de naam spreekt voor zich).

Een aantal van de 'Men in black' in deze sequel zijn dezelfde als in de eerste film uit 1998 : In "Daywalker" Wesley Snipes' aderen stroomt nog steeds bloed van dubbele oorsprong : toen z'n moeder voor de geboorte een flinke hap kreeg van een bewoner uit vampierenland, was de mutatie van mens tot vamp nog niet volledig voltrokken op het ogenblik dat de flinke kerel op de wereld werd gezet. Resultaat : onze held heeft alle krachten van een echte vampier, maar niet hun zwakheden, en da's natuurlijk lekker meegenomen wanneer hij deze keer de strijd moet aanbinden met de 'Reapers' : een nieuwe soort super-vampiers met een nog grotere honger dan hun gewone vampieren-collega's. Die dingen willen je gewoon leegzuigen, en je krijgt er zelfs het "eeuwige (vampieren)leven" niet voor in de plaats of andere vamp-voordelen, er is zelfs geen, wat regisseur Del Toro noemt 'erotic exchange' (en dat vinden wij nu wel bijzonder jammer...).

De nachtmerrie begint allemaal wanneer 'Reaper' ("Reaper the first" als het ware, "Patient zero" is de goeie term...) Jared Nomak (Luke Goss) een bloedbank binnenstapt en even later neemt wat hij verondersteld werd te geven... De rest gaat natuurlijk vanzelf ; de nieuwkomers in de vampierenstiel gaan en 'vermenigvuldigen' zich, wat zal leiden tot duizenden soortgenoten in enkele maanden tijd...

Maar... da's natuurlijk buiten Blade gerekend, die z'n gabber uit de eerste film ("whistler" Kris Kristofferson) eerst bevrijdt en later nog wordt versterkt wordt door "The bloodpack", een groep elite-soldaten die als taak hadden Damaskinos (Thomas Kretschmann), de leider van de vampierenwereld te beschermen, tot die hen opdroeg "Blade" te likwideren.

Kris Kristofferson ("Planet of the apes") is er dus nog een keer bij deze keer, echte Bladers herinneren zich allicht nog de scéne uit de eerste "Blade" toen Snipes zijn mentor achterliet met een wapen in de hand en er even later een schot klonk... Wat niet werd getoond (en dus ook niet gebeurde) was een dooie 'Whistler', iets wat David S. Goyer (die beide Blade-scenario's heeft op zijn naam staan nu) dankbaar aangreep om 'm ook in deel 2 een rol te bezorgen ('gotcha"...). "Blade II", overigens integraal opgenomen in Praag, is een geweldvolle en stijlloze film geworden zonder enige opwinding en met een flauw verhaal. Maar.... met sommige goeie effecten, we zouden het bijna vergeten...

Koenraad Adams