Blink

Productiejaar: 
1994
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
28/04/1994
Speelduur: 
104 minuten
Filmgenre: 
Thriller
Regisseur: 
Michael Apted
Producent: 
David Blocker
Madeleine Stowe
/  
Emma Brody
Aidan Quinn
/  
John Hallstrom
Laurie Metcalf
James Remar
Peter Friedman
Bruce A. Young

Blink is een lekker sardonische thrilelr die zijn 'wie is toch die seriemoordenaar en waarom vermoordt hij al die vrouwen' spelletje speelt in een knap geconstrueerde plot.

Protagoniste Emma Brody heeft net een oogoperatie ondergaan waardoor ze enkel gedeeltelijk zicht met vertraagde reflextijd (of zoiets) bezit.  Toch 'ziet' ze de moordenaar van haar buurvrouw, al kan ze de dader niet met zekerheid identificeren...  spannend !

Een moordthriller zonder ijverige politie-inspecteur is net zoals een biosfilm zonder reclameblok vooraf : je komt het niet veel tegen en je voelt dat er iets mankeert.  Dus loopt er ook in "Blink" een speurneus rond : de hoogst cynische John Hallstrom (Aidan "Benny & Joon" Quinn) die beseft dat Emma ongewild de sleutel bevat om de zaak op te lossen, kortom het wordt nog spannender.

Aanvankelijk moet Emma niet veel weten van haar ongemanierde 'beschermer', maar je weet hoe dat gaat : uiteindelijk begint het toch romantisch te  koken tussen het duo, en dat vereenvoudigt Hallstroms speurtocht er niet op.  Het spannendste komt nog, wanneer de psychopaat moeiteloos doorheen de mazen van het door Hallstrom gespannen net glipt en er in slaagt om Emma af te zonderen...

Het oogt allemaal mooi in "Blink" : de cast, het scenario, de decors (verlaten metrogangen en donkere steegjes bij de vleet) en de regie van Michael Apted ("Thunderheart") maken van de film een meer dan geslaagde genre-oefening.  Om het met een culinaire uitsmijter te verwoorden : Blink is een goed doorbakken thriller met een knapperige korst.  Burps...

Alex De Rouck