The Fugitive

Productiejaar: 
1993
Categorie: 
Langspeelfilm
Verdeler: 
Warner Bros
Speelduur: 
125 minuten
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Andrew Davis
/  
Richard Kimble
/  
Gerard
Andreas Katsulas
Jeroen Krabbé
Joe Pantoliano
Sela Ward
Daniel Roebuck
Tom Wood
Ron Dean

Dokter Richard Kimble Harrison Ford is een gereputeerd chrirurg ergens in Chicago. Zijn carrière wordt abrupt afgebroken wanneer hij op een avond thuiskomt en een indringer in zijn woning aantreft. Na een helse vechtpartij weet de dader (Richard vindt zijn vrouw even later op stervens na dood terug) alsnog te ontsnappen. Het onderzoek dat wordt opgestart leidt uiteindelijk naar de ongelukkige weduwnaar : vingerafdrukken, huidweefsel onder de vingernagels van zijn vrouw, kortom er lijkt niet de minste twijfel over te bestaan dat Richard zijn vrouw het hoekje heeft omgeholpen teneinde een fikse erfenis op te strijken.

Even later (althans in de film) wordt het vonnis uitgesproken ; Richard wordt ter dood veroordeeld, het vonnis zal uitgevoerd worden door middel van een inspuiting en voorlopig wordt hij naar een afgelegen gevangenis overgebracht. De veroordeelde blijkt bij de transfer naar de bewuste instelling gelukkig op de goede bus te zitten ; enkele van zijn medekompanen hebben op dit traject een ontsnappingspoging gepland en na wat messteken, geweerschoten en het uiteraard rijkelijk vloeien van bloed weet dokter Kimble nog net aan de dood te ontsnappen wanneer een trein de over kop geslagen bus volledig uiteenrijt.

US Marshall Gerard krijgt vrij snel het onderzoek van dit alles in handen, omdat vlug blijkt dat één van de gevangenen, een overduidelijk schuldige moordenaar, wist te ontsnappen. De jacht op dokter Kimble wordt onmiddellijk op een (wel heel ongeloofwaardige en te) grootse manier ingezet, waarbij de ontsnapte dokter Kimble telkens op een intelligente manier aan de autoriteiten weet te ontsnappen.

De enige manier om zijn onschuld te bewijzen blijkt uiteindelijk het zelf op zoek gaan naar de moordenaar ; de tijdens het gevecht afgerukte kunst-arm is zijn enige aanknopingspunt, die hem leidt naar de prothese-afdeling van een ziekenhuis. Wat hij echter niet weet is dat alle hospitalen in de omgeving al zijn signalement hebben doorgekregen...

“The Fugitive” is een knappe actiethriller die boeit van begin tot eind. Wie houdt van actie en spektakel wordt zoet gehouden met onder andere onnodige benji-achtige sprongen en duikvluchten en een wel heel goed in beeld gebracht en spectaculair bus-trein-ongeluk. “The Fugitive” is al bij al een aanrader, de ‘dolby stereo digital' krijg je er (in Decascoop) bij, als ‘icing on the cake’.

Koenraad Adams