Lara Croft Tomb Raider : The Cradle of Life

Productiejaar: 
2003
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
20/08/2003
Verdeler: 
U.I.P.
Speelduur: 
117 minuten
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Jan De Bont
Producent: 
Lawrence Gordon
Lloyd Levin
/  
Lara Croft
Gerard Butler
/  
Terry Sheridan
Noah Taylor
/  
Bryce
Ciaran Hinds
/  
Jonathan Reiss
Djimon Hounsou
/  
Kosa
Til Schweiger
/  
Sean
Christopher Barrie
/  
Hillary
Simon Yam
/  
Chen Lo
Terence Yin
/  
Xien

Van sommige films wordt h??l veel verwacht. Mochten de hoge pieten bij Paramount in alle eerlijkheid vertellen welke cijfers ze in het hoofd hadden als prognose omtrent de eerste week Box-Office in de States, dan zou dit h??l ver boven de schamele 21,7 miljoen Dollar geweest zijn waarmee de film op een beschamende vierde plaats stond. Nog niet de helft van de 47,7 miljoen Dollar dus die de eerste Croft-film opbracht in zijn openingsweekend.
"Bad Boys 2" en "Pirates of the Caribbean" die eerder al hun openingsweekend kenden deden beter. "Spy Kids 3" (!) troefde hiermee Tomb Raider af en haalde in zijn eerste week bijna dubbel zoveel centen binnen als de nieuwste Lara-film, het zegt genoeg.
Maar, objectief als wij steeds (proberen te) zijn geven we in dergelijke situatie de film steeds het voordeel van de twijfel.

Na het zien van de nieuwste avonturen van Jolie mogen de resultaten in Amerika nog een meevaller genoemd worden. Recensent Mark Wolf uit Denver maakte een knappe synthese van wat hij in 117 minuten had gezien en stelde dat hij nu tenminste weet wat er in Pandora's Box steekt : films als "Lara Croft", einde citaat. Een andere criticus stelde zich dan weer de vraag of de Lara Croft spelletjes zijn zoals de film, en zo ja hij verder 'Donkey Kong' zal blijven spelen...
De critici blijken voor deze keer dus allemaal op dezelfde lijn te zitten en zoiets wreekt zich natuurlijk aan de kassa's van de bioscopen...

Lara Croft moet in deze sequel op zoek naar de doos van Pandora.Als haar informatie klopt, dan moet die terug te vinden zijn in een gebied in Afrika dat gekend is als "The cradle of life" (de wieg van het leven als het ware) waar de Masai-stam woont.Ze krijgt voor haar opdracht de steun van de Engelse Koningin om de zoektocht tot een goed einde te brengen maar er is nog een geïnteresseerde in het ultieme kwaad : Jonathan Reiss (Ciaran Hinds die in "The sum of all fears" ook al de slechterik speelde).Die wil de boze krachten uit de fameuze doos aanwenden als wapen en er veel centen voor laten betalen.Maar zijn plan is volgens welingelichte bron onmgogelijk uit te voeren : het openen van 'Pandora's Box' zal gelijk staan met de vernietiging van de aarde !Wanneer blijkt dat Lara Croft richting Azië moet om er de strijd aan te binden met de Shayling, een heel gevaarlijke bende spleetogen, stelt ze haar eisen : ze wil er Terry Sheridan bij (Gerard butler uit "Reign of fire").Die zit opgesloten in een gevangenis in Kazakhstan omwille van een lange rij misdaden.Ze krijgt haar zin en trekt, weeral met een bijzonder transportmiddel, richting het verre Oosten.

Lara Croft wordt hiermee dus de zoveelste filmheld in de rij die de wereld moet redden, zelfs met de beste wil kan je zoiets als origineel laten overkomen. Bijkomende moeilijkheid bij deze film is dan nog dat dit moet gebeuren volgens de Lara Croft-traditie waardoor allicht nog eens een aantal mensen zal afhaken.

De filmmakers hebben nochtans geld noch moeite gespaard om de film visueel aantrekkelijk te maken. En dan hebben wij het niet over het blitse pakje van Jolie met de scherp (af)getekende tepels...
Wel over de verschillende graven bijvoorbeeld die je in de film te zien krijgt, die werden in het begin eerst volledig uitgetekend voor men begon met het bouwen van meer dan 100 filmsets, verspreid over Afrika, Europa en Azië...
Het feit dat Lady Croft op haar tocht heel wat hoogtechnologische snufjes meeneemt gaf Panasonic dan weer de gelegenheid om het kleine wondertje AV20/30 via deze film aan het publiek voor te stellen : een apparaatje met ingebouwde MP3-speler, de mogelijkheid tot het projecteren van beelden én een digitaal geheugenkaartje om boodschappen op in te spreken of andere bestanden te delen, bekijken of door te sturen.
De Jeep die Djimon Hounsou bestuurt in de film in Afrika werd speciaal ontworpen voor de film en resulteerde in een '2003 Jeep Wrangler Rubicon Tomb Raider' model dat in een beperkte oplage te koop is.
Laat ons hopen dat de auto meer succes heeft bij de autoliefhebbers dan de film bij de bioscoop-bezoekers...

Koenraad Adams