The Perks of Being a Wallflower

Productiejaar: 
2012
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
02/01/2013
Verdeler: 
Paradiso
Speelduur: 
103 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Stephen Chbosky
Producent: 
Lianne Halfron
Russel Smith
John Malkovich
Logan Lerman
/  
Charlie
Emma Watson
/  
Sam
Ezra Miller
/  
Patrick
Mae Whitman
/  
Mary Elizabeth
Kate Walsh
/  
Moeder
Dylan McDermott
/  
Vader
Melanie Lynskey
/  
Tante Helen
NIna Dobrev
/  
Candace
Johnny Simmons
/  
Brad
Joan Cusack
/  
Dr. Burton
Nicholas Braun
Reece Thompson
Paul Rudd

Voor die enkeling die nog steeds denkt dat het filmfestival van Gent vooral rond wereldcinema draait … één van de publiekslokkers op de 39e editie van het Filmfestival van Gent was de tienerkomedie “The Perks Of Being A Wallflower”. Meteen een bewijs dat het festival van alle markten thuis is, en dat alle doelgroepen hun meug moeten en kunnen vinden in het aangeboden pakket kwaliteitsfilms, of het nu gaat om commerciële of moeilijke titels. Het is nu al uitkijken naar de feestelijke jubileumeditie in oktober dit jaar. Een opgemerkte gast op het voorbije festival was trouwens Ezra Miller, de hoofdrolspeler uit “The Perks Of Being A Wallflower”. Die kwam zelf de film voorstellen, een jaar nadat zijn vorige prent “We Need To Talk About Kevin” er ook op het programma stond. Wie de prent niet in Gent heeft gezien, kan nu overal in het land terecht voor deze fijne tienerprent.

Initiatiefnemer van “The Perks Of Being A Wallflower” is Stephen Chbosky. Die schreef in 1999 de gelijknamige door MTV Books uitgegeven roman, die traag maar zeker een populaire leeshit werd bij het doelpubliek. En her en der controverse veroorzaakte door een paar gewaagde verhaallijnen rond seks en kindermisbruik. De filmrechten werden gekocht door de productiefirma Mr. Mudd, waar ook John Malkovich deel van uitmaakt. Zij zagen er geen graten in om de filmversie van “The Perks Of Being A Wallflower” toe te vertrouwen aan Chbosky zelf, die zowel het scenario mocht schrijven als de regie mocht voeren.

Het boek was geschreven als een brievenroman waarin ene Charlie zijn levensverhaal uit de doeken doet aan een anoniem blijvende persoon. Die structuur wordt hier gedeeltelijk overgenomen door grote delen van de film een voice over mee te geven. Die van Charlie uiteraard (vertolkt door Logan Lerman), een introverte jongen die in het middelbaar heel onopvallend zijn ding doet, maar eigenlijk liever bij de coole kliek zou thuishoren. Zijn gevoelens deelt hij niet met zijn ouders, maar wel met het papier waarmee hij zijn doen en laten deelt. Door een gelukkig toeval raakt Charlie bevriend met Patrick (Ezra Miller) en zijn stiefzus Sam (Emma Watson). Dit duo raakt gecharmeerd door Patrick en introduceert hem bij andere leden van hun vriendenkring. Niet dat Charlies problemen opgelost zijn nu hij deel uitmaakt van de 'in crowd'.

Onzekerheid, puberteit, de eerste kus, de moeilijke verliefdheid, de zoektocht naar een eigen plek … alles passeert de revue in deze mix die zeker het warm water niet opnieuw uitvindt. Tienerkomedies en –drama’s waarin zowel de pijn als de vreugde van het opgroeien centraal staan zijn immers al met dozijnen gemaakt. Toch vindt Chbosky zijn eigen plek: waarschijnlijk omdat het bronmateriaal hem nauw aan het hart ligt, en uiteraard ook omdat hij heel wat autobiografische elementen binnensmokkelde. Zoals het genre het voorschrijft puilt de soundtrack uit van bekende deunen. Ditmaal zelfs eentje die zowel de jaren zeventig, tachtig als negentig eert. Passeren onder meer de revue: The Smiths, Sonic Youth, David Bowie, Dexy’s Midnight Runners, Cracker, Pavement en MC 900 Ft. Jesus. Daarnaast zijn er veel knipogen naar film en literatuur in het algemeen en “The Rocky Horror Picture Show” in het bijzonder te rapen.

“The Perks Of Being A Wallflower” zoekt af en toe iets te nadrukkelijk de zwartgalligheid op (zie de suïcidale neigingen van hoofdpersonage Charlie), maar blijft in de eerste plaats een positief ademend 'coming of age'-filmpje dat zowel de jonge als oudere generatie zal weten te entertainen. Wat in grote mate eveneens te danken is aan de gedreven en geïnspireerde vertolkingen: Logan Lerman doet het hier veel beter dan in “Percy Jackson”, Emma Watson toont aan dat ze met succes de Harry Potter-franchise is ontgroeid en de intensiteit van Ezra Miller bewijst dat hij zowaar de genen van de brat pack heeft geërfd. Alex De Rouck

Gezien op het Filmfestival van Gent (2012).

Alex De Rouck