Snow White and the Seven Dwarfs

Productiejaar: 
1937
Categorie: 
Langspeelfilm
Speelduur: 
83 minuten
Filmgenre: 
Animatie
Regisseur: 
David Hand

Er was eens... in 1937 om precies te zijn, een idee dat ontsproot uit het brein van meesterverteller Walt Disney. Na jarenlang succes te hebben met met korte tekenfilms die zowel op jong en oud een niet te stuiten aantrekkingskracht uitoefenden, wou Disney wel eens uitpakken met een langere animatieprent.
Er werd gekozen voor een klassiek sprookje van de gebroeders Grimm, en onder Wlats bezielende leiding trok het team van topanimators aan het werk om iets te creëren wat nog nooit eerder was vertoond. Meteen de geboorte van een nog lang en gelukkig levend meesterwerk...

En nu, 55 jaar later, kunnen we ons voor de zoveelste keer (de tweede, wat mezelf betreft) onderdompelen in het betoverende geheel dat toen het levenslicht zag. Het uitieme tekenfilmsprookje, waarin de traditionele goed versus kwaad strijd zich vermengt met een frisse dosis humor en hoogst geïnspireerde gags.

Op een paar punten na (het voor 100 % vrome karakter van Sneeuwwitje, de operette-achtige score die vooral in het begin duchtig huishoudt) oogt de film nog verbazingwekkend modern. Het tekenwerk blijft vlekkeloos, en vooral de typering van de zeven dwergen is van het allerhoogste gehalte, zodat de lachspieren aan aanstekelijke stuiptrekkingen onderworpen blijven.
Denk maar aan het gehak in de diemantmijn, de pogingen om 'het monster' in hun huis te verschalken, de ritmische bosfuif en bovenal de tewaterlating die ze na het nodige geaarzel ondergaan. Stuk voor stuk schitterende pareltjes, voor al degenen die de filmmagie nog eens in al zijn tintelende etappes wil beleven. Maar ook als de dwergen buiten het beeld vertoeven, blijft de prent verbazen en bekoren. De hoogst charmante passage waarin de bosdieren het huishouden doen is eveneens een pareltje zonder weerga, en zo is ook de scène waarin de stiefmoeder zichzelf transformeert in appelleurende heks een ware triomf.
En let ook op de running gag met de schildpad (een doordenkertje)...

Genoeg redenen dus voor iedereen die zich maar een beetje jong van hart en geest voelt om 'Snow White and the Seven Dwarfs' voor de laatste maal deze eeuw te (her)bewonderen. Verspil die kans dan ook maar beter niet.

Hi ho, hi ho, mijn werk is alvast gedaan. Nu jullie nog...

Alex De Rouck
Uitreiking: 
Academy Awards 1938
info categorie: 
Frank Churchill, Leigh Harline en Paul J. Smith
extra categorie: 
Filmmuziek
Genomineerden: 
Uitreiking: 
Academy Awards 1939
extra categorie: 
Speciale Prijs