James Dean

° 
08/02/1931
Marion
Biografie: 

Het is iets wat maar voor heel weinig acteurs of actrices opgaat. Na een (te) kort leven van 24 jaar (!) de cult-status bereiken. Iedereen (zelfs de niet-filmliefhebber) kan hem zo voor de geest halen : James Dean, geboren als James Byron Dean op 8 februari 1931 in Marion Indiana in de Verenigde Staten.

Zijn moeder overleed toen hij pas negen was, zijn vader stuurde hem hierna zonder pardon naar de ranch van James' nonkel en tante. James Dean was een uitstekend student op school maar bracht de toegangsexamens tot de UCLA net niet tot een goed eind. Hierna was hij te zien in verschillende TV-shows en een paar films en ging studeren aan de prestigieuze Lee Strasberg Actor's Studio waar hij in contact kwam met Elia Kazan die hem een tijd later zou casten als "slechte zoon" in zijn "East of Eden".

Een tijd later ging James Dean aan de slag op Broadway (toneel dus) wat hem niet alleen goede kritieken opleverde maar ook verschillende prijzen.

Kort tijd hierna - meerbepaald op 30 september 1955 - kwam James Dean om het leven bij een frontale botsing toen hij op weg was naar een autorace in Salinas Californië. Na zijn dood werden zijn twee laatste films uitgebracht, "Rebel Without a Cause" en "Giant". De dood van James Dean zorgde voor een enorme reactie bij zijn fans. Fanclubs werden opgericht, magazines besteedden enkel maar aandacht aan James Dean, er werden boeken geschreven rond James Dean, tal van documentaires gemaakt waarin (de dood van) James Dean centraal stond, zijn dood was zelfs de oorzaak van de zelfmoord van heel wat tieners...


1
Giant     1956
Langspeelfilm
Drama
Regie : George Stevens
Personage : Jett Rink

2
East of Eden     1955
Langspeelfilm

115 minuten
Regie : Elia Kazan
Personage : Cal Trask

3
Rebel Wtihout a Cause     1955
Langspeelfilm

111 minuten
Regie : Nicholas Ray
Personage : Jim
4 Has Anybody Seen My Gal ?     1952
Langspeelfilm
Komedie
89 minuten
Regie : Douglas Sirk
5 Sailor Beware     1951
Langspeelfilm
Komedie
108 minuten
Regie : Hal Walker
6 Fixed Bayonets     1951
Langspeelfilm
Drama
92 minuten
Regie : Samuel Fuller