Jane Wyman

° 
05/01/1917
St. Joseph
Missouri
Verenigde Staten
+  
10/09/2007
Biografie: 

Jane Wyman groeide op als dochter van de Burgemeester.  Haar moeder overtuigde haar al op zeer jonge leeftijd om het te gaan proberen als kind-actrice.  De twee trokken zelfs naar Hollywood maar gaven het daar na enkele maanden op.  Jane Wyman nam hierna de draad terug weer op in school.  Ze studeerde aan de Universiteit van Missouri en werkte soms als manicure of als operator van een schakelbord.   Ze kwam in de showbusiness terecht als zangeres voor de radio maar dan onder de naam Jane Durrell.  Halfweg de jaren ’30 ging de carrière dan richting Hollywood, als koorzangeres en in een aantal bijrolletjes.

Tussen 1935 en 1944 waren het er een veertigtal maar weinig ervan bleven hangen.  We vermelden enkel “The Kid from Kokomo” en  “Tugboat Annie Sails Again” (1939) van Warner Brothers waarin ze samen te zien was met Ronald Reagan die later President van de Verenigde Staten zou worden… 

De twee trouwden in 1940 (!) en waar Wyman aanvankelijk vooral te zien was in de rol van dom blondje ging dit na een jaar of vijf een richting uit waarbij ze rollen kreeg die meer aansloten bij haar persoonlijkheid die toch aan maturiteit had gewonnen.

Die in “The Lost Weekend” bijvoorbeeld als vriendin van de aan drank verslaafde Ray Milland die een bijzonder ellendige periode in haar leven meemaakt.  Maar ook haar rol naast Gregory Peck in “The Yearling” of die van het doofstomme meisje dat slachtoffer is van een verkrachting in “Johnny Belinda” verdienen een eervolle vermelding.

In 1948 liep het huwelijk met Ronald Reagan op de klippen.  Het was het eerste van vier huwelijken.  Hun dochter Maureen Reagan werd een zanger/actrice die voornamelijk op televisie was te zien, tot het moment dat ze net als haar vader actief werd in de politiek.

In de jaren ’50 vermelden we “In Magnificent Obsession” en “All That Heaven Allows” als goeie vertolkingen waarna Wyman het voor bekeken hield.  Even dan toch want begin de jaren ’80 was ze te zien in de tv-serie ‘Falcon Crest’.

Filmografie : 

1
It’s a Great Feeling     1949
Langspeelfilm
Komedie, Muziek, Romantiek
85 minuten
Regie : David Butler

2
Johnny Belinda (1948)     1948
Langspeelfilm
Drama
103 minuten
Regie : Jean Negulesco

3
Night and Day     1946
Langspeelfilm
Biografie, Musical, Muziek
128 minuten
Regie : Michael Curtiz

4
The Yearling     1946
Langspeelfilm
Drama, Familiefilm
Regie : Clarence Brown

5
The Lost Weekend     1945
Langspeelfilm
Drama
101 minuten
Regie : Billy Wilder

6
Princess O’Rourke     1943
Langspeelfilm
Komedie
94 minuten
Regie : Norman Krasna

7
Mr. Dodd Takes the Air     1937
Langspeelfilm

Regie : Alfred E. Green
Video('s) gewonnen Academy Award(s)/Oscar(s): 
1949 : Jane Wyman wint Academy Award/Oscar in de categorie 'Beste Actrice in een Hoofdrol' (Actress) voor "Johnny Belinda"