Jennifer Jones

Phyllis Lee Isley
° 
02/03/1919
Tuls
Oklahoma
Verenigde Staten
+  
17/12/2009
Biografie: 

Als kind ging ze al samen met haar familie op tournee met vaudeville-shows in tenten (!) dus lag haar opleiding aan de ‘American Academy of Dramatic Arts’ in New York in de lijn van de verwachtingen.

Het was daar dat ze Robert Walker ontmoette, de man waar ze in 1939 een eerste keer haar  ja-woord aan gaf en er zelfs haar opleiding voor onderbrak.  Het voordeel daarvan was dat hun huwelijksreis in Hollywood doorging wat hen beiden wat filmopdrachtjes opleverde : voor Jones  kwam dit neer op wat werk in enkele weinig zeggende actiefilms waaronder een western waar ze telkens in werd vermeld met haar echte naam : Phyllis Isley.  Het huwelijk tussen de twee werd ontbonden in 1945.

Jones heeft ook een tijd meegewerkt aan radio-shows en deed ook wat ervaring op met toneel.

Jennifer Jones’ eerste auditie ooit was er één bij David O. Selznick die haar niet alleen een contract voor lange duur aanbood maar ook haar naam liet veranderen én haar drie jaar lang door middel van intensieve training en passende persoonlijke publiciteit op specifieke momenten bij passende gelegenheden klaarstoomde voor een carrière als actrice.

Daarna kon hij Jennifer Jones als zijn nieuwste ontdekking lanceren in een rol die nauwgezet voor haar werd gekozen in de film “The Song of Bernadette”.  Daarin was Jones te zien als de boerendochter die er in slaagt om de Katholieke kerk ervan te overtuigen dat de Heilige Maagd Maria aan haar is verschenen.  De rol was voor Jennifer Jones onmiddellijk een schot in de roos want ze kreeg er een Academy Award/Oscar voor.

Selznick werd in 1949 zelfs haar tweede echtgenoot (!) en hij was het die vanaf dan de selectie maakte van haar filmrollen.  de twee bleven bij elkaar zoals dat zo mooi wordt vermeld of voorgelezen op een huwelijksmoment : tot de dood hen 16 jaar later scheidde…

In 1971 trouwde ze met de industrieel Norton Simon en werd ze President van het Norton Simon Museum in Pasadena – Californië.

Robert Walker Jr. is haar zoon, tevens acteur in langspeel- en televisiefilms.

Filmografie : 

1
The Towering Inferno     1974
Langspeelfilm
Actie
165 minuten
Regie : John Guillermin
2 Tender is the Night     1962
Langspeelfilm
Drama
Regie : Henry King

3
Madame Bovary (1949)     1949
Langspeelfilm
Drama, Romantiek
115 minuten
Regie : Vincente Minnelli
Personage : Emma Bovary

4
Portrait of Jennie     1948
Langspeelfilm
Avontuur, Drama
86 minuten
Regie : William Dieterle

5
Duel in the Sun     1946
Langspeelfilm
Avontuur, Romantiek, Western
130 minuten
Regie : King Vidor

6
Love Letters     1945
Langspeelfilm
Drama
Regie : Williem Dieterle

7
Since You Went Away     1944
Langspeelfilm
Drama
172 minuten
Regie : John Cromwell

8
The Song of Bernadette     1943
Langspeelfilm
Biografie, Drama
156 minuten
Regie : Henry King
Personage : Bernadette