Marlene Dietrich

Maria Magdalene Dietrich
° 
Berlijn
Duitsland
Biografie: 

We gaan ze niet met elkaar vergelijken maar ze maakten wel films in dezelfde tijdsperiode : Greta Garbo en Marlene Dietrich.  Beiden iconen, film-iconen van die tijd.  Josef Von Sternberg is verantwordelijk geweest voor heel wat van haar films.

Haar vader was een Pruisisch Politieambtenaar die dacht dat zijn dochter wel talent had op muzikaal vlak dus liet hij ze inschrijven voor de zangles.  Daarna volgde ook toneel en natuurlijk film.  Ze mag dan al goed op dreef geweest zijn toen ze zich in de kijker acteerde bij Josef Von Sternberg, het was deze regisseur die haar de rol van 'femme fatale' Lola-Lola in "Der blaue Engel" bezorgde.  Paramount zag die/haar ook en bood haar prompt een contract aan.

Dus trok Dietrich met echtgenoot (Rudolf Sieber) en kind naar Hollywood waar ze samen met Von Sternberg nog zes exotisch-erotische films maakte : "Shanghai Express", "Morocco", "Dishonered", "Blonde Venus" "The Scarlett Empress" en "The Devil Is a Woman".

Daarna was het tijd voor iets anders ; "Destry Rides Again" was een western-parodie.

Heel goed gekend zijn natuurlijk ook Dietrich's optredens voor de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Marlene Dietrich werkte ook samen met nog andere ronkende namen zoals daar zijn Alfred Hitchcock, Fritz Lang, Wily Wilder en Orson Welles.

Toen ze de in de buurt kwam van haar zestigste ging ze zowaar op tournee en gaf ze dus concerten.  Maar niemand blijft eeuwig jong en dat ondervond ook Marlene : ze was te zien op 78-jarige leeftijd (!) in "Schöner Gigolo - Armer Gigolo" waardoor ze meteen haar carrière afsloot na een begrijpelijk en ook een beetje voorspelbare teleurstelling.

Er zijn heel wat documentaires gemaakt over Dietrich : één van de belangrijkste was die in 1984 van Maximilian Schell - "Dietrich" - waar ze zoals meestal wel eens gepolst wordt over haar idee over de 'mythe' die door de jaren is ontstaan rond haar.  Waarop ze prompt reageert met "Quatsch"...

Filmografie : 

1
Touch of Evil     1958
Langspeelfilm
Thriller
Regie : Orson Welles

2
Witness for the Prosecution     1957
Langspeelfilm

Regie : Billy Wilder

3
A Foreign Affair     1948
Langspeelfilm
Drama, Komedie, Romantiek
116 minuten
Regie : Billy Wilder

4
Follow the Boys     1944
Langspeelfilm
Komedie
122 minuten
Regie : Edward Sutherland

5
Kismet     1944
Langspeelfilm

100 minuten
Regie : William Dieterle
Personage : Jamilla

6
The Spoilers     1942
Langspeelfilm
Drama, Western
87 minuten
Regie : Ray Enright

7
The Flame of New Orleans     1941
Langspeelfilm
Romantiek
Regie : René Clair

8
The Garden of Allah     1936
Langspeelfilm
Romantiek
Regie : Richard Boleslawski

9
Shanghai Express     1932
Langspeelfilm
Avontuur, Drama
80 minuten
Regie : Josef von Sternberg

10
Morocco     1930
Langspeelfilm
Drama
92 minuten
Regie : Josef von Sternberg