Montgomery Clift

Edward Montgomery Clift
° 
17/10/1920
Omaha
Nebraska
Verenigde Staten
+  
23/07/1966
Biografie: 

Montgomery Clift was zowel actief op vlak van toneel als was hij te zien in langspeelfilms, voornamelijk in introverte rollen.

Hij groeide op in Chicago, New York en St. Moritz.  Hij speelde al toneel op 13-jarige leeftijd en had toen hij 15 was zelfs al professionele rollen.  Broadway volgde en zijn talent werd onmiddellijk opgepikt door de critici wat heel snel leidde naar Hollywood natuurlijk.  Rollen in “Red River” en “The Search” waren nog maar een eerste bewijs van Clifts kunnen…

In 1947 was hij één van de oprichters van de Actors Studio.  Toen hij in 1948 zijn langspeelfilmdebuut maakte had hij al een aantal aanbiedingen uit Hollywood naast zich neergelegd.

Clift kon aan het begin van zijn carrière het makkelijkst omschreven worden als een romantische held, een omschrijving die bijzonder nauw aansloot bij wat nogal wat rondjes draaide in de geruchtenmolen : hardnekkige berichten als zou hij een relatie hebben met Elizabeth Taylor.  Hij was dan wel te zien in drie films met haar (“A Place in the Sun”, “Raintree County” en “Suddenly, Last Summer”), hij zou naar verluidt meerdere huwelijksaanzoeken van de actrice afgeslagen hebben…

Zijn carrière werd wat gehypothekeerd omwille van een verkeersongeval in 1957 tijdens de opnames van “Raintree County” waarbij hij in zekere mate werd verminkt maar naast de fysieke- ook emotionele schade opliep.   Vanaf dan werd hij ook geconfronteerd met concentratieproblemen bij het filmen.  Daarenboven werd vanaf dan ook vanuit verschillende hoeken melding gemaakt van alcoholmisbruik, druggebruik en vreemd gedrag zowel op als buiten de set.

Er werd van de acteur gezegd dat hij privé eerder een kluizenaar, eenzaat en een non-conformist was. 

Tijdens de opnames van “Freud” (1962) waarin hij de titelrol speelde werd hij geopereerd aan beide ogen voor het verwijderen van cataract.

Montgomery Clift stierf aan de gevolgen van een hartaanval kort voor de start van de opnames van zijn vierde film met Elizabeth Taylor.  Hij werd slechts 45 jaar.

In 1977 werd de biografie Monty uitgebracht, geschreven door Robert La Guardia.  In 1978 werd er nog één uitgebracht, geschreven door Patricia Bosworth.  Die had gewoon Montgomery Clift als titel.

Filmografie : 

1
The Misfits     1961
Langspeelfilm

124 minuten
Regie : John Huston
2 Wild River     1960
Langspeelfilm

Regie : Elia Kazan

3
Suddenly Last Summer     1959
Langspeelfilm

114 minuten
Regie : Joseph L. Mankiewicz
4 The Young Lions     1958
Langspeelfilm

1967 minuten
Regie : Edward Dmytryk

5
Raintree Country     1957
Langspeelfilm
Romantiek
168 minuten
Regie : Edward Dmytryk

6
From Here to Eternity     1953
Langspeelfilm
Oorlog
118 minuten
Regie : Fred Zinnemann
Personage : Prewitt

7
A Place in the Sun     1951
Langspeelfilm

122 minuten
Regie : George Stevens

8
The Heiress     1949
Langspeelfilm
Romantiek
115 minuten
Regie : William Wyler

9
Red River     1948
Langspeelfilm
Western
Regie : Howard Hawks

10
The Search (1948)     1948
Langspeelfilm
Actie, Drama
Regie : Fred Zinnemann
Personage : Ralph Stevenson