3:10 to Yuma (DVD)

Type 
DVD
Uitvoering 
Special Two Disc Edition
Releasedatum 
donderdag, 18 december, 2008
DVD verdeler: 
DFW Dutch Filmworks
Speelduur 
118 minuten
Beeldformaat: 
2.35
Geluid: 
Dolby 5.1
DTS
Filmgenre: 
Western
Regisseur: 
James Mangold
Producent: 
Cathy Konrad
 • /  
  Ben Wade
 • /  
  Dan Evans
 • Logan Lerman
  /  
  William Evans
 • Peter Fonda
  /  
  Byron McElroy
 • Gretchen Mol
  /  
  Alice Evans
 • Dallas Roberts
  /  
  Grayson Butterfield
 • Ben Foster
  /  
  Charlie Prince
 • Vinessa Shaw
  /  
  Emma Nelson
 • Alan Tudyk
  /  
  Doc Potter

Het western-genre lijkt wel met uitsterven bedreigd. “Appaloosa”, “The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford” zijn een paar recente voorbeelden van het genre waar maar weinig filmmakers nog in geïnteresseerd lijken te zijn en misschien ook een (te) beperkt publiek voor overgebleven is. Toegegeven, het kunnen niet allemaal toppers zijn als “Unforgiven” natuurlijk.
James Mangold had er echter geen probleem mee om na zijn “Walk The Line” nu eens de western-toer op te gaan. Met Russell Crowe en Christian Bale in de rangen kan zoiets natuurlijk nauwelijks fout gaan. Voeg daar nog een sterke basis aan toe (het origineel uit 1957 dat gebaseerd is op het verhaal van Elmor Leonard) en je zit als filmmaker op filmrozen.

Dan Evans (Christian ‘Batman’ Bale) woont met zijn vrouw Alice en hun twee zoons in Arizona. Zijn deelname aan de inmiddels voorbije burgeroorlog kostten hem een been en ook nu lijkt de spreekwoordelijke zonneschijn nog niet de periode van regen te hebben opgevolgd. Een lange periode van droogte maakte er zijn leven als farmer niet makkelijker op en ook de plaatselijke, corrupte ambtenaren doen er alles aan om hem weg te pesten. De geplande aanleg van een treinverbinding zorgt ervoor dat Dan’s aanwezigheid niet langer gewenst is en dus wordt er alles aan gedaan om hem weg te krijgen. Zelfs het in brand steken van paardenstallen is daarbij één van de mogelijkheden.

Maar dan is Dan op een dag getuige van een overval op een geldtransport. Het is niemand minder dan de bende van Ben Wade die op een brutale en niets ontziende manier de Pinkertons het geld uit de postkoets waarvoor ze verantwoordelijk zijn afhandig maakt . Dan slaagt erin één van de begeleiders het leven te redden en is er mee verantwoordelijk voor dat Ben Wade korte tijd hierna wordt ingerekend.
Vanaf dan is het de verantwoordelijkheid van de Sheriff om ervoor te zorgen dat de man die verantwoordelijk was voor maar liefst 22 gewapende overvallen, op de trein naar Yuma wordt gezet. Richting gevangenis, richting galg ook. De man van de wet kan een extra mannetje voor die klus goed gebruiken en Dan krijgt 200 Dollar aangeboden om de reis tot een goed einde te brengen. Het is voor hem niet alleen de mogelijkheid om uit de financiële problemen en zijn uitzichtloze situatie te geraken maar ook om zich nu eindelijk eens te gaan bewijzen ten opzichte van zijn zoon Will die om een aantal redenen het geloof in zijn vader bijna volledig is kwijtgeraakt.

“3:10 to Yuma” is zeker niet de beste film van Russell Crowe tot nu toe. “Proof of Life” en “Gladiator” zijn maar twee titels die alvast meer indruk op ons maakten. Ben Wade is een bendeleider die door en door slecht is, maar het lijkt wel alsof men Crowe’s personage ook een charmante, softe kant wilden aanmeten in de film. Die twee eigenschappen combineren zorgt er voor dat Russell Crowe niet echt schittert zoals we van iemand met zijn klasse wel kunnen verwachten.
Christian Bale is een ander verhaal. Die ziet er uit zoals je een veeboer uit een western in gedachten hebt, maar dan één die zich ook van zijn menselijke kant laat zien. Ben Foster als Charlie Prince heeft ons positief verrast. Die man duikt in de toekomst ongetwijfeld (nog eens) op als pyschopaat in een spannende en allicht bloederige thriller.

De voor 2 Oscars genomineerde western “3:10 to Yuma” werd door DFW uitgebracht in een inmiddels al goed gekende ‘Steelbook’ uitvoering, een ‘Special 2 Disc Edition’ om precies te zijn. Op vlak van speelduur is het tweede schijfje alvast indrukwekkend. Maar wat ons natuurlijk meer interesseert is hoe interessant die extra’s wel zijn.
Het zijn hierbij natuurlijk niet de liner notes (info over de film, wel in het Nederlands), de Photo gallery (slechts 10 kleine foto’s…), de film clips (stukjes uit de film), de TV-spots (commercials) of de trailers die onze bijzondere aandacht krijgen. Ook niet echt de interviews met cast en crew want die zijn zoals steeds weinig diepgaand en ook al minder interessant. Wat vertellen over het personage dat men vertolkt en vol lof zijn over andere leden van cast en crew op de set, the ususal stuff zeg maar.

Er is flink wat tijd besteed aan wat we gemakshalve dan maar een brok ‘geschiedenis’ zullen noemen. In ‘From Sea to Shining Sea’ heeft men het over de opkomst van de trein en de invloed die de ‘transcontinenatale spoorlijn’ op vele vlakken gehad heeft. Vrij interessant maar… iets te lang. De makers van “3:10 to Yuma” vergelijken in 'Destination Yuma' hun prent met de originele film, maar het is in dit brokje dat je ook aardig wat achtergrondinfo te weten komt rond de productie. Het sneeuw – modder gegeven bijvoorbeeld. Zowel cast als regisseur hebben het in 'An epic explored' over het western-genre op zich, terwijl in ‘The guns of Yuma’ zoals de titel al laat vermoeden de gebruikte wapens in de film eens de revue passeren.
Elmor Leonard, die het originele verhaal schreef, komt nog eens kort aan het woord en in ‘3:10 to Score’ worden de filmmuziek en de instrumenten die men daarvoor gebruikt kort toegelicht. De ‘Deleted Scenes’, 7 in totaal, lijken niet echt interessant maar de meer dan twintig minuten ‘Behind the Scenes’ zijn ook nu weer een must voor elke filmliefhebber. Op die manier zie je zelf eens hoe het er op een filmset aan toe gaat.
Wie een boontje heeft voor westerns moet deze “3:10 to Yuma” dus zeker gezien hebben. Voor wie na bijna twee uur nog niet echt voldaan is, zijn er nog de avondvullende extra’s van deze Special 2 Disc Edition…

Koenraad Adams