Finding Neverland (DVD)

Type 
DVD
Releasedatum 
woensdag, 17 augustus, 2005
DVD verdeler: 
RCV
Speelduur 
97 minuten
Beeldformaat: 
2.35
Geluid: 
Dolby 5.1
Regisseur: 
Marc Forster
Producent: 
Nellie Bellflower, Richard N. Gladstein
 • /  
  Sir James Matthew Barrie
 • Kate Winslet
  /  
  Sylvia Llewelyn Davies
 • Dustin Hoffman
  /  
  Charles Frohman
 • /  
  Emma Du Maurier
 • Radha Mitchell
  /  
  Mary Ansell Barrie
 • Eileen Essell
  /  
  Mrs. Snow
 • Freddie Highmore
  /  
  Peter Llewelyn Davies
 • Joe Prospero
  /  
  Jack Llewelyn Davies
 • Nicholas Roud
  /  
  George Llewelyn Davies
 • Luke Spill
  /  
  Michael Llewelyn Davies

Welkom in de wondere, mierzoete wereld van Sir James M. Barrie (1860 - 1937). Zo onschuldig en sacraal als het hier wordt voorgesteld zal het in het echte leven wel niet geweest zijn natuurlijk, maar dat bedekken we ditmaal graag met de mantel der liefde. Regisseur Marc Forster slaagt er immers in de angst om en het verdriet van sterven te verheffen tot een schitterende ode aan het leven, verpakt het allemaal in een boeiende tijdsevocatie met kunstzinnige ambities en kan ook nog eens rekenen op een eersteklascast die de pannen van het toneeldak staan te acteren. Een mens zou van minder euforisch worden.

We maken kennis met Barrie (een onberispelijke Johnny Depp) in het Londen anno 1903. Achter de coulissen is hij er getuige van hoe zijn nieuwe toneelstuk negatief wordt onthaald door het publiek. Net zoals elke grote kunstenaar werkt hij het best wanneer hij kan rekenen op een muze, en wanneer hij in het park de weduwe Llewelyn Davies (een zichzelf overtreffende Kate Winslet) met haar vier jonge zonen ontmoet, valt hij meteen met zijn achterwerk in de inspiratieboter. Hij troont de jongens mee op een inspiratievolle vriendschap, en hij giet hun jongensdromen en hun teleurstellingen (de dood van hun vader hebben ze nooit echt verwerkt) in een nieuw stuk dat hij 'Peter Pan' titelt. Al verloopt het allemaal niet zonder slag of stoot : Barries impresario (leuke bijrol van Dustin Hoffman) hecht maar weinig geloof aan het gegeven met piraten, indianen en een vliegende held maar is willens nillens toch verplicht om Barrie zijn vertrouwen te schenken. Barries vriendschap met Llewelyn vervreemdt hem bovendien van zijn high society echtgenote Mary (de mooi ogende Radha Mitchell), en ook Llewelyn's moeder (klassebak Julie Christie) ziet de rare toneelsnuiter liever gaan dan komen. Maar het echte venijn zit in de staart : al snel ontdekt Barrie dat Llewelyn ongeneeslijk ziek is, en haar strijd zal van iedereen zware offers vragen.

"Finding Neverland" is precies het tegenovergestelde van de vorige film van de Duits-Zwitserse regisseur Marc Forster. Het over het paard getilde "Monster's Ball" was immers loodzwaar, lamlendig en vooral bij vlagen zeer vervelend. Het is dan ook moeilijk te geloven dat het de visie van dezelfde man is die van deze film een semi-meesterwerk maakt. Of verkoopt een snuifje magie nu gewoon beter dan de grauwe dagelijkse werkelijkheid ? Feit is dat Forster er in slaagt zijn film op elk niveau te laten scoren. De vertolkingen zijn zoals reeds gezegd allen zeer sterk (met een nog een afzonderlijke vermelding voor Freddie Highmore, die door Depps toedoen ook gecast werd in "Charlie And The Chocolate Factory"), de decors ademen net de juiste soort magie uit zonder te vervallen in te ongezonde bombast en de oscarwinnende soundtrack van de Pool Jan A.P. Kaczmarek laat op het gepaste moment de juiste emotionele tokkel horen.

Het is dan ook doodjammer dat "Finding Neverland" bij ons de kaalst mogelijke release krijgt. Geen menu's (tot daar aan toe), maar ook geen extra's (al krijgen we wel drie totaal overbodige trailers in de maag gesplitst die gelukkig gemakkelijk te skippen zijn). En dat terwijl de US, UK en andere Europese versies wel een commentaartrack en verscheidene dieper inzicht verschaffende documentaires bevatten. Blijkbaar wordt het voor Benelux-verdelers steeds moeilijker om de rechten te vergaren op de extra's. Jammer, zeker voor een film die toch wel tot een paradepaard uit de portfolio mag worden gerekend. Jan Modaal zal waarschijnlijk braaf de voorgeschotelde versie kopen, maar de echte fan die het reilen en zeilen op de dvd-markt volgt, koopt zo misschien toch liever de importversie. En terecht.

Een gemiste kans dus om deze prachtfilm de uitvoering te geven die hij verdient, maar los daarvan blijft dit een dikke aanrader. De film is immers zo mooi, sterk en af op alle vlakken dat hij de aankoop op zich rechtvaardigt. Maar de volgende keer toch liever ook in de lage landen het volledige pakket. Zeker als er mooi uitgevoerde extra's voorhanden zijn.

Alex De Rouck