Wonder (DVD)

Type 
DVD
Releasedatum 
vrijdag, 27 april, 2018
DVD verdeler: 
Belga Home Video
Speelduur 
109 minuten
Beeldformaat: 
2.40
16:9
Geluid: 
Dolby 5.1
Filmgenre: 
Drama
Familiefilm
Regisseur: 
Stephen Chbosky
Producent: 
David Hoberman, Todd Lieberman
 • /  
  Moeder
 • Jacob Tremblay
  /  
  Auggie
 • Owen Wilson
  /  
  Nate
 • Izabela Vidovic
  /  
  Via
 • Daveed Diggs
  /  
  Mr. Browne
 • Mandy Patinkin
  /  
  Mr. Tushman
 • Danielle Rose Russell
  /  
  Miranda
 • Nadji Jeter
  /  
  Justin
 • Rukiya Bernard
  /  
  Verpleegster
 • Jennifer March
  /  
  Neonatologist
 • Noah Jupe
  /  
  Jack Will
 • Bryce Gheisar
  /  
  Julian
 • Elle McKinnon
  /  
  Charlotte
 • Ty Consiglio
  /  
  Amos
 • James Hughes
  /  
  Henry

Twee heel lieve filmpjes kwamen eind 2017 de eindejaarsperiode opvrolijken in de bioscoop. Naam van de schatjes: “Paddington 2” en deze “Wonder”. Inmiddels zijn ze ook allebei op dvd en blu-ray verkrijgbaar: een reden om ze nogmaals aan het hart te drukken.

Regisseur Stephen Chbosky (“The Perks Of Being A Wallflower”) trekt ongeneerd tranen in zijn adaptatie van “Wonder”, de in 2012 verschenen roman van R.J. Palacio. Maar het mag, want het zijn mooie tranen. Relevante zelfs. En bovendien wordt er ook veel gelachen in “Wonder”. En die lach en traan leveren een aimabele goedgevoelprent af. Eentje die in Amerika vlot de opbrengstkaap van honderd miljoen dollar rondde. En dat komt heus niet alleen door de cameo van Chewbacca Hemzelve.

“Wonder” vertelt het verhaal van de elfjarige Auggie, die lijdt aan het Treacher Collins syndroom. Zijn gezicht is sinds zijn geboorte ernstig misvormd door een genaandoening, en die deformatie zorgt ervoor dat zijn leven anders verloopt dan dat van een ‘normaal’ mens. Nochtans kan hij alles even goed als of zelfs beter dan een doorsnee kind/mens. Het is vooral de perceptie van de anderen die ervoor zorgt dat het dagelijkse leven een harde noot is om te kraken. “Wonder” begint op het moment dat Auggie voor het eerst naar school gaat, nadat hij tien jaar lang thuisonderwijs kreeg van zijn moeder. Uiteraard liggen daar pestkoppen en vooroordelen op de loer, en is het aan Auggie om te bewijzen dat hij los van alle smalend hoongelach van de boze buitenwereld de toffe persoon kan blijven die hij is.

Afgaand op de synopsis is het logisch te denken dat goedkope Bond Zonder Naam-levenwijsheden nooit veraf zijn in dit filmpje. En dat zijn ze ook niet, maar het zijn wijsheden die het hogere goed dienen. “Wonder” laat twee uur lang de magie van de cinema werken, en houdt zelfs tijdens de meest flagrante en stereotiep manipulatieve momenten het hoofd boven water. Chbosky toont zich een begenadigd observator van jongemensenangsten en -onzekerheden. En ziet zich geholpen door een sterke cast. Julia Roberts en Owen Wilson zetten hun supersterrenmodus op non-actief in de rol van Auggies ouders, en Jacob Tremblay is een openbaring als Auggie. Tremblay heeft trouwens niet echt te kampen met een misvormd gezicht. De jonge acteur – eerder te zien als Brie Larsons zoon in “Room” – acteert onder verschillende lagen prosthetische make-up. Nog meer jonggeweldtalent is er aanwezig met Noah Jupe, die zich na deze film en “Suburbicon” en “A Quiet Place” met recht en reden een rijzende ster mag noemen. Ook mooi: de keuze van Chbosky om “Wonder” een lichte “Pulp Fiction” structuur mee te geven en Auggies verhaal overlappend uit verschillende invalshoeken te tonen.

Fijn kijkvoer dus, dit filmpje voor de misfits die je her en der alleen ziet staan. Een warm bad voor iedereen met het hart op de juiste plaats, en een “yippee ki yay mf’er” van hebben we jullie daar voor galspuwende cynici i tutti quanti volare volare a far l’amore comincia tu. E basta.

De extra’s bestaan grotendeels uit een aantal korte en overwegend promotioneel ingekaderde featurettes. Opvallend is de sterke focus op de kindacteurs. Wie het Engels machtig is en geen ondertitels nodig heeft, kan de film bekijken met een commentaartrack van Chbosky en Palacio.

Alex De Rouck