EFA eert Ralph Fiennes

zaterdag, 20 oktober, 2018

Ralph Fiennes krijgt de 'European Achievement in World Cinema Award' als erkenning voor zijn rijke en uitgebreide carrière vòòr en achter de camera.
Het creëren van films en rollen die het publiek emotioneel raken en inspireren, is de rode draad doorheen zijn oeuvre.  Recentelijk regisseerde hij "The White Crow", een film over Rudolf Nureyev's afvalligheid ten op zichte van het Westen. Hierin speelde hij ook de rol van Pushkin.
 
Hij speelde Charles Dickens in "The Invisible Woman" (2013), die hij ook zelf regisseerde. Zijn regiedebuut was het overweldigende "Coriolanus" van Shakespeare. Voor de rol Coriolanus ontving hij ook een BAFTA - nominatie. Dit was ook het geval voor zijn rol als de iconische conciërge in Wes Anderson's "The Grand Budapest Hotel" (2014). In Luca Guadagnino's "A Bigger Splash" (2015) speelde hij Harry Hawkes.  De nazi - officier,  die hij vertolkte in in Steven Spielberg’s "Schindler's List" (1993) is ongetwijfeld één van de sterkste vertolkingen van een slecht persoon. Voor deze rol won hij een BAFTA en werd hij genomineerd voor een Oscar. 
 
Hij was de protagonist in Anthony Minghella's "The English Patient" (1996) die hem ook een Oscar en een BAFTA - nominatie opleverde. Verder kreeg hij nog BAFTA - nominaties voor zijn rol als Justin Quayle in Fernando Meirelles’ "The Constant Gardener" (2005) en voor zijn rol als Maurice Bendrix in "The End of the Affair" van Neil Jordan (1999). 
 
Ralph Fiennes werkte met Stephen Daldry in "The Reader" (2008), met Robert Redford in "Quiz Show" (1994) en met Gillian Armstrong in "Oscar and Lucinda" (1997). Hij speelde de hoofdrol in "Onegin" (1999), in "Spider" van David Cronenberg (2002) en in "Sunshine" van István Szabó. Voor deze laatste ontving hij de EFA als Europese Acteur van 1999. Hij werkte ook tweemaal met Kathryn Bigelow in "Strange Days" (1995) en in "The Hurt Locker" (2008). 
 
Het spreekt voor zich dat zijn rollen als  Lord Voldemort in de Harry Potter franchise en als ‘M’ in de twee James Bond films "Skyfall" en "Spectre" voor eeuwig deel zullen uitmaken van de populaire cultuur. 
 
Het is met groot genoegen dat de European Film Academy de Award European Achievement in World Cinema aan Ralph Fiennes geeft voor zijn onuitputtelijke toewijding aan de cinema.
 
Ralph Fiennes zal eregast zijn tijdens de 31ste European Film Awards ceremonie op 15 december in Seville.
 
Berlijn, 16 oktober 2018