"Lion" genomineerd voor vier Golden Globes waaronder Beste Film

donderdag, 15 december, 2016

De film "Lion", gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is genomineerd voor maar liefst vier Golden Globes, waaronder de belangrijkste categorie Best Motion Picture Drama. Op maandag 12/12/2016 maakte de organisatie de nominaties voor de filmprijzen bekend die als belangrijke indicatie voor de Academy Awards of Oscars worden gezien.  Naast de nominatie voor Beste Film werden zowel Dev Patel als Nicole Kidman persoonlijk genomineerd voor hun acteerprestatie. De soundtrack van de film werd genomineerd in de categorie Best Original Score.

Meeste festivalprijzen dit jaar
Eerder dit jaar sleepte "Lion" al belangrijke festivalprijzen in de wacht. "Lion" heeft het meeste festivalprijzen gewonnen van alle films dit jaar, waaronder prijzen op het Austin Film Festival (Audience Award), Camerimage (Golden Frog), Chicago International Film Festival (Audience Choice Award), Denver International Film Festival (People’s Choice Award), Heartland Film (Truly Moving Picture Award), Hollywood Film Awards (Hollywood Film Award), Mill Valley Film Festival (Audience Award), Toronto International Film Festival en Virginia Film Festival (Audience Award). Ook ontving de film onlangs maar liefst zes nominaties bij de prestigieuze Critic’s Choice Awards, onder andere voor Best Picture, Best Supporting Actor en Best Supporting Actress.

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt "Lion" het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley (gespeeld door Dev Patel). Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven op de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar (Nicole Kidman en David Wenham). Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

Lion is de verfilming van de bestseller 'Mijn lange weg naar huis', waarin Saroo Brierley zijn verhaal vertelt. Dit boek werd internationaal en in Europa een onmiddelijke bestseller. De verfilming kent een sterrencast waaronder (Oscar® genomineerde) Nicole Kidman, (Oscar® genomineerde) Roony Mara, Dev Patel en David Wenham.