Nieuw filmfestival Cinematig opent deuren in Leeuwarden

zaterdag, 3 november, 2018

Leeuwarder filmcollectief Not the B’s organiseert 8 tot en met 10 november het driedaagse Cinematig Film Festival. Deze drie avonden worden gevuld met de nieuwste alternatieve films. Het festival wordt gehouden in de Haniahof in Leeuwarden waar een heuse bioscoop wordt gebouwd.

Not the B’s bestaat uit een groep vrienden die allemaal van film houden.

Zij vertonen geregeld filmavonden op unieke plaatsen in de binnenstad van Leeuwarden. Met het festival zetten de heren een nieuwe stap. Het publiek krijgt nu een bioscoopervaring in tegenstelling tot de intieme huiskamersetting van de voorgaande filmavonden. Nieuwe films, die geen plek hebben in het noorden, zijn nu eindelijk te zien op het grote doek. De selectie films bestaat uit internationale festival-favorieten. Er is zelfs een unieke nationale première van jaren ’80 eerbetoon "The Ranger", die al hoge ogen gooide op onder andere SXSW in de VS en Frightfest in London. Ook de regisseur van de openingsfilm "The VelociPastor" was te porren voor het idee: "This sounds awesome!"

Tijdens Cinematig zal er ook een publieksprijs worden uitgedeeld, The B’s Knees, voor de film die het meest in de smaak valt bij de bezoekers. De getoonde films moeten vooral de kijker vermaken en de prijs is dan ook voor de meest vermakelijke avond; film hoeft volgens de vriendengroep niet altijd serieus te zijn.

Daarbij krijgt de alternatieve cinema te weinig aandacht volgens Not the B’s. En dat is ook direct de reden van dit festival. Door een laagdrempelig, maar gevarieerd, programma op te stellen verwelkomen ze zowel cultfilm-aficionados als de beginnende kijker die zijn eerste stappen zet in deze wereld waar het plezier van filmkijken voorop staat. Zo hopen de heren de kleine, vreemde en alternatieve films meer voor het voetlicht te brengen.

Het gehele festival draait op gulle sponsoren die locaties en materiaal kosteloos leveren, en op de eigen bijdrage van de groep vrienden.

In het hart van Leeuwarden verrijst een tijdelijke pop-up bioscoop, waar liefhebbers van alternatieve, cult- en B-films hun hart op kunnen halen. Het filmfestival vindt plaats op 8, 9 en 10 november. Cinematig is gratis toegankelijk, al zijn er een beperkt aantal stoelen. Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht op notthebs.nl/cinematig.