Angels and Demons

Productiejaar: 
2008
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
13/05/2009
Verdeler: 
Sony Pictures
Speelduur: 
138 minuten
Filmgenre: 
Thriller
Regisseur: 
Ron Howard
Producent: 
Brian Grazer
Ron Howard
John Calley
/  
Professor Robert Langdon
Ayelet Zurer
/  
Dr. Vittoria Vetra
Pierfrancesco Favino
/  
Inspecteur Ernesto Olivetti
Ewan McGregor
/  
Camerlengo Patrick McKenna
Stellan Skarsgard
/  
Commandant Richter
Nikolaj Lie Kaas
/  
Moordenaar/Mr. Gray
Armin Mueller-Stahl
/  
Kardinaal Strauss

Nooit een woord gelezen uit het oeuvre van Dan Brown, en dat ook niet van plan de eerste 106 jaar te doen: zo’n fan zijn wij. De erbarmelijke verfilming van de miljoenenbestseller “The Da Vinci Code” in volle hype drie jaar terug deed er alvast niets aan om die planning terug te schroeven. “Angels & Demons” (in ons taalgebied is het boek bekend onder de titel “Het Bernini Mysterie”), is de tweede film met theologisch onderlegd speurneus Robert Langdon Tom Hanks in de hoofdrol, en is eigenlijk een prequel op “The Da Vinci Code”. Althans op boekgebied, de film is wel degelijk opgevat als sequel, en bevat een duidelijke verwijzing naar de eerdere film. Al is dit niet echt een vervolg natuurlijk, maar een volledig alleenstaand verhaal. Behalve Tom Hanks maakt immers niemand van de andere personages de oversteek. Wel opnieuw van de partij is regisseur Ron Howard, die gelukkig een (iets) betere film aflevert dan drie jaar geleden. Echt meeslepend of memorabel wordt “Angels & Demons” echter nooit, ook niet voor aspirant-speurneuzen.

Na het overlijden van de paus in Vaticaanstad, maken de katholieke leiders zich klaar om in een conclaaf een opvolger te kiezen. De voorbereidingen daarvoor zijn nog niet goed en wel uit de startblokken geschoten, of er worden vier kardinalen ontvoerd. Niet geheel toevallig zijn die vier de grote favorieten om nieuwe paus te worden. Het Vaticaan besluit de hulp van Robert Langdon in te roepen om de zaak uit te spitten. Zeker omdat de boodschap van de ontvoerders wijst op de betrokkenheid van de Illuminati, een mysterieus bondgenootschap dat velen eeuwen terug actief was en in de clinch lag met de kerk omdat die hun wetenschappelijke insteek boycotte.

De Illuminati zinnen blijkbaar nog steeds op wraak: niet alleen hebben ze de kardinalen ontvoerd, ze smokkelen ook een bom (bestaande uit antimaterie (!) gestolen uit het in Zwitserland gesitueerde CERN) Vaticaanstad binnen. Langdon, die gefascineerd is door de Illuminati, vermoedt dat de bom geplaatst is op de geheime locatie waar de Illuminati destijds samenkwamen. Om die plaats te achterhalen volgt hij de hints die door visionair Gallileo werden neergepend. In een race tegen de klok probeert hij de kardinalen te redden en te verijdelen dat de bom ontploft. Hij krijgt daarbij de hulp van de Vaticaanse geheime politie en van de uit het CERN-afkomstige wetenschapster Vittoria Vetra (die met haar personagenaam zo uit een James Bond zou kunnen ontsnapt zijn en vertolkt wordt door Ayelet Zurer, die eerder al te zien was in “Munich” en “Vantage Point”).

Geen gebrek aan samenzweringsnonsens dus in “Angels & Demons”, en voor een uur of zo glijdt het zelfs allemaal lekker aardig binnen. Het mysterie begint veelbelovend, en alle bouwstenen voor aangename cinemaverpozing lijken op hun plaats te liggen. Bij de zoveelste keer dat Langdon en co echter net te laat aan een kerkpoort staan om een kardinaal te redden slaat het gapen ongenadig toe. Hoe langer alles duurt, hoe meer de coherentie aan kracht inboet. Dat heeft ook veel te maken met een ontknoping die geen grammetje spanning of verrassing bevat, wat de waarderingsmeter nooit echt uit de gevarenzone doet oplichten en van de climax een serieuze sof maakt. Kort gezegd: na een intrigerende start valt de film op zijn gat, en geraakt hij ook niet meer recht.

Wel positief: het rijke culturele reden van Rome en Vaticaanstad dat voor een uitstekende couleur locale zorgt. De buitenopnames vonden volledig in de Italiaanse hoofdstad plaats, de binnenopnames echter niet. Omdat de katholieke instanties in Rome “The Da Vinci Code” nog steeds beschouwen als een brok heiligschennis, verboden ze Howard en co. om te filmen op plaatsen als de sixtijnse kapel, het Sint-Pietersplein of het Pantheon. Al deze plaatsen werden dan maar nagebouwd in de studio’s in Californië. Een knappe en gedetailleerde aankleding die er voor zorgt dat “Angels & Demons” niet volledig op de calvariebek gaat. Toch geen volledige sof dus, dit filmpje. Qua positieve ondertoon annex uitsmijter kan het tellen. Of het zou toch moeten.

Alex De Rouck