A Beautiful Mind

Productiejaar: 
2001
Categorie: 
Langspeelfilm
Verdeler: 
U.I.P.
Speelduur: 
135 minuten
Filmgenre: 
Drama
Regisseur: 
Ron Howard
Producent: 
Brian Grazer
/  
John Forbes Nash, Jr.
/  
William Parcher
Jennifer Connelly
/  
Alicia
Paul Bettany
/  
Charles Herman
Judd Hirsch
/  
Professor Helinger
Josh Lucas
/  
Hansen
Christopher Plummer
/  
Dr. Rosen
Adam Goldberg
/  
Sol
Anthony Rapp
/  
Bender
Jason Gray-Stanford
/  
Ainsley

De intellectuelen van deze wereld hebben de eigenschap op bepaalde vlakken een eerder zonderling en soms afwijkend gedrag te vertonen. Allicht niet de hoeveelheid hersenmassa, maar vooral de kwaliteit ervan en het aantal hersenkronkeltjes zijn hier het gevolg van. John Nash Russell Crowe is zo'n bijzonder mannetje die een I.Q. heeft, zo hoog dat hij zich een 'genie' mag noemen. Hij leeft in zijn eigen wereld, waarin weinig ruimte is voor sociale contacten (als die zich dan toch voordoen, dan is het een nerveuze, stuntelige bedoening) waarin alles wetenschappelijk wordt benaderd, inbegrepen de tekeningen en motiefjes op de das van één van zijn 'medestudenten'. Gevolg van dit alles is dat John weinig vrienden heeft en regelmatig door hen voor schut wordt gezet. Toegegeven, het is vrij bijzonder en lachwekkend om iemand als hem een vrouw op een 'wetenschappelijke manier' het hof te zien maken, met de zekerheid dat hij ook deze keer weer op zijn bek zal gaan...

De intellectuele topklasse waartoe John Nash behoort, heeft als gevolg dat hij op een dag in het Amerikaanse Pentagon staat en gevraagd wordt een aantal geheime Sovjet-codes die werd onderschept, te gaan ontcijferen... Hierna gaat het bergaf met het leven en de toekomst van Nash, hij wordt schizofreen en paranoïa, met alle gevolgen van dien voor zijn huwelijk met Alicia (Jennifer Connelly).

Eens om de zoveel jaar treedt een acteur naar voor uit de grote (Hollywood-) massa die zich onderscheidt van de rest : iemand met een natuurtalent dat in staat is verschillende rollen met overtuiging te vertolken door zich volledig in te leven in zijn rol en zelfs gedurende een zekere tijd (het draaien van de film) in staat is vrijwel een andere identiteit aan te nemen. De laatste in de rij was Kevin Spacey, en wat ons betreft is deze Russell Crowe de volgende en voorlopig laatste in de rij die even voor zijn eerste ("Gladiator"-) Oscar de titel 'Coming man' kreeg opgespeld... Het is immers pas zeven jaar geleden dat de in Nieuw-Zeeland geboren acteur zijn Amerikaanse filmdebuut maakte in de western "The Quick and the Dead"; de kans dat hij met dit "A Beautiful Mind" zeven vette jaren afsluit is bijzonder onwaarschijnlijk. De rol van John Nash is een moeilijke en daarom typische 'Oscar-rol', maar vooral de manier waarop Crowe ze vertolkt zorgt er voor dat de kans reëel is dat zijn acteerprestatie verkozen wordt boven die van de politie-ambtenaar in "Training day" bijvoorbeeld. Jennifer Connelly (eerder al aan de zijde van de met een Oscar-nominatie bedachte Ed Harris in "Pollock") staat met haar rol van John's echtgenote Alicia enkele treden lager op de ladder dan Crowe, ze brengt haar rol weliswaar overtuigend, maar bedacht worden met een Oscar lijkt onwaarschijnlijk.

Ron Howard ("Backdraft", "Apollo 13", "Ransom") doet met dit "A Beautiful Mind" opnieuw een gooi naar de Oscar voor beste regisseur, . Dat de roodharige Richie Cunningham, destijds in "Happy days" zeven jaar te zien aan de zijde van de 'Fonz', ooit een topregisseur zou worden had allicht niemand gedacht... Howard wilde deze film zo waarheidsgetrouw mogelijk brengen, het is duidelijk dat hij in zijn opzet om een mensenleven samen te bundelen in een langspeelfilm, meer dan geslaagd is. Akiva Goldsman schreef, op verzoek van producent Brian Grazer het scenario voor de film, die dus gebaseerd is op de biografie "A Beautiful Mind" van de hand van Sylvia Nasar. Het feit dat Goldsman opgroeide in Brooklyn waar zijn ouders (een kinderpyschologe en een psychotherapeut) zich richtten op kinderen met emotionele problemen die in een eigen waanwereld leefden, had tot gevolg dat hij met een flinke bagage aan (voor)kennis het scenario kon schrijven voor deze film.

Russell Crowe blijft natuurlijk de absolute 'klassebak' met een "Beautiful Mind" : de manier waarop hij in het begin van de film het in zich zelf gekeerde ietwat vreemd aandoende mannetje John Nash neerzet is voldoende om je nog wat dieper te laten wegzakken in de (bios-)zetel en met volle teugen te genieten van een potje goeie cinema...

Koenraad Adams