Bee Movie

Productiejaar: 
2007
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
12/12/2007
Verdeler: 
U.I.P.
Filmgenre: 
Animatie
Regisseur: 
Steve Hickner
/  
Vanessa (stem)
Barry Levinson
/  
Martin Benson (stem)
Kathy Bates
/  
Janet Benson (stem)
Alan Arkin
/  
(stem)
Patrick Warburton
/  
Ken (stem)
/  
Latyon T. Montgomery (stem)
Chris Rock
/  
Mooseblood (stem)
Matthew Broderick
/  
Adam Flayman (stem)
Jerry Seinfeld
/  
Barry Bee Benson (stem)
Oprah Winfrey
/  
(stem)
Annette Bening
Robert Duvall
Larry King
Rip Torn

Eerst het goede nieuws: “Bee Movie” verschilt qua scenario-opbouw heel wat van de geijkte Dreamworks-beestjesformule à la “Madagascar” en “Over The Hedge”. Leuk om eens iets afwijkends te zien van Dreamworks Animation, zeker na het abominabele “Shrek The Third”. Dankjewel dus, Jerry Seinfeld, die dit scenario vooral als een kans zag om een animatie-sitcom te maken. De nadruk ligt dan ook niet zozeer op hyperkinetische slapstickgrappen, maar meer op one-liners en situatiehumor. Jammer dan ook een beetje (en hier steekt het slechte nieuws de kop op) dat het resultaat niet echt naar een bevredigend resultaat leidt.

Bij Pixar kunnen ze ons laten geloven dat een rat een meesterkok kan worden, maar Dreamworks verwacht wel erg veel suspension of disbelief met een verhaal waarin de bijen de mensheid een proces aandoen omdat die zonder enige vorm van compensatie door bijen gemaakte honing verhandelt en consumeert. Dat is zelfs in een animatiefilm meer dan een geloofdwaardigheidsbrug te ver.

Barry Benson (Jerry Seinfeld zelf) is een bij die het niet zit zitten om zijn hele leven lang in de korf mee te draaien in de honingproductie voor de firma Honex, zeker niet omdat hij zijn hele leven dezelfde job gaat moeten uitvoeren. Hij slaagt erin om uit de korf te komen als lid van de stuifduivels die het stuifmeel uit de bloemen pompen. Wanneer bezige Barry zondigt tegen een van de kapitale regels (eet niet na middernacht, blijf uit het felle licht en praat niet tegen mensen) ontdekt hij dat zijn bijenkorf eigenlijk deel uitmaakt van een honingfarm waar duizenden bijen elke dag in de weer te zijn om honing te produceren voor de mensen. Samen met een bloemenverkoopster (Renée Zellweger) wil hij dat onrecht stoppen en hij daagt de eigenaars van de honingfarm voor de rechter. Het resultaat van de rechtszaak zet echter het voortbestaan van de wereldse bloementooi op de helling…

Toen Steven Spielberg hoorde dat de in Amerika razend populaire (tv)-komiek Jerry Seinfeld (zijn sitcom liep negen seizoenen) een animatiefilm wou maken over bijen en de film voor de grap “Bee Movie” wou noemen (een woordspeling op B-film), was de bebaarde grootHollywoodgeldbezitter direct verkocht. Hij zorgde ervoor dat Seinfeld zijn idee kon uitwerken bij Dreamworks Animation, en de film wordt momenteel gretig verkocht als iets speciaals/unieks, maar uiteindelijk is het allemaal veel geblaat en weinig lol. Ja, er zitten best knappe woordspelingen in het geheel en ja, het is fijn gniffelen met grapjes waarin beroemdheden als Sting hun eigen imago relativeren, maar de film heeft gewoon niet genoeg potentieel om vlot en ongeschonden de eindstreep te bereiken.

De animatie is bewust vrij rudimentair gehouden (al is het leven in de bijenkorf best orig ineel uitgewerkt), zodat het allemaal een flexibel en plooibaar cartoonuiterlijk meekrijgt. Net zoals het in de eerste Dreamworks Animationfilm “Antz” vrij vermoeiend was om Woody Allen te accepteren als neurotische mier, zo moet je hier eigenlijk al een fan zijn van Seinfeld om voeling of sympathie te hebben met de Seinfeld-bij die na een tijdje eigenlijk vrij vervelend overkomt.

“Bee Movie” blijft een aanvaardbare poging om eens een ‘andere’ animatiefilm te maken, maar het resultaat zoemt te weinig om van het resultaat meer te maken dan de zoveelste animatiefilm die probeert Pixar van de troon te stoten, maar daar al dan niet helaas, niet in slaagt. Zolang deze film binnen de bijenkorf blijft is het allemaal best ok, maar de avonturen van Barry B. Benson in de mensenwereld zijn grotendeels knudde. Op die ene goedgemikte Winnie The Pooh-grap na dan.

Alex De Rouck