Benny & Joon

Productiejaar: 
1993
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
23/09/1993
Speelduur: 
100 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Jeremiah Checlik
Producent: 
Susan Arnold
Donna Roth
/  
Ruthie
/  
Sam
Mary Stuart Masterson
/  
Joon
Aidan Quinn
/  
Benny
Oliver Platt
/  
Eric
CCH Pounder
/  
Dr. Garvey
Dan Hedaya
/  
Thomas
Joe Grifasi
/  
Mike
/  
Randy Burch
Liane Alexandra Curtis
/  
Claudia
Eileen Ryan
/  
Mw. Smail
Don Hamilton
/  
UPS-man
Waldo Larson
/  
Walter
Irvin Johnson
/  
Orderly
Shane Nilsson
/  
Orderly

Benny (Aidan ‘Desperately Seeking Susan’, ‘Avalon’, Quinn) & Joon (Mary Stuart ‘Fried Green Tomatoes’ Masterson) zijn broer en zus, wiens ouders twaalf jaar geleden omkwamen bij een auto-ongeval. Al die tijd zorgt Benny voor zijn jongere zus, die met haar ongecontroleerde woedebuien en andere mentale labielheden niet echt rijp is om op eigen benen de wijde wereld in te stappen. Meestal vertoeft Joon in een zelfgecreëerde droomwereld waarin ze behalve haar broer niemand toelaat.

De huishoudsters annex sociale helpsters die Benny in huis haalt gaan er bijgevolg meestal vlugger vandoor dan dat de maandoverzichten van de kalender richting vuilnisemmer dwarrelen. Door de constante zorg die Benny aan Joon besteedt ziet hij zijn kansen op een normaal leven flink slinken. Na zijn dagtaak in de garage zit hij meestal thuis niets te doen, of neemt hij tegen zijn zin Joon mee naar een pokeravondje bij de buurtmakkers, op een van die kaart- en bieravonden , merkt Joon Sam op.

Sam (Johnny ‘Edward Scissorhands’ Depp) is een zwakzinnige en ongeletterde jongen die ook al ongebreidelde fantasie hanteert (hij dost zich uit als Buster Keaton) om het dagelijkse leven aan te pakken. Voor Joon is Sam een echt hemels presentje. Sam lijkt haar immers te begrijpen en te aanvaarden zoals ze is, en ook Benny ziet in Sam een capabele oppas voor zijn zus.

En zo verzeilt Sam, met plezier afgestaan door zijn ‘gastvrije’ neef, onder Benny & Joons dak. Om het eind goed-al goed zinnetje van stal te halen is het echter nog een een goed filmuur te vroeg, want Benny heeft het moeilijker dan hij dacht om zijn twaalf jaar durende geborgenheid te laten varen, en dat leidt naar conflicten waarbij Sam de deur wordt gewezen en terug de boom in kan.

Benny & Joon solliciteert naar een mooie plaats in de ‘fims met een hart’-sector en scoort verre van onaardig. Dat komt omdat het scenario subtieler is dan op het eerste zicht lijkt, maar vooral ook door de hoofdvertolkers die de film uitstekend dragen en verrassend inkleden. Regisseur van dienst, de met een tongstruikelnaam uitgeruste Jeremiah Chechik (hij debuteerde een paar jaar geleden met het Chevy Chase vehikel “Christmas Vacation”) houdt zijn met een zonnestraalfilter gefilmde prent mooit in het gareel en levert verdienstelijk werk af. Ook al is het scenario niet helemaal waterdicht, en begint het in het laatste halfuur zelfs serieus te lekken, “Benny & Joon” is en blijft een vertederend, mooi, charmant en meer dan aardig filmpje waar muziek in zit. Zeker voor diegenen die tussen de noten door kunnen kijken.

Alex De Rouck