Days of thunder

Productiejaar: 
1990
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
25/10/1990
Verdeler: 
U.I.P.
Speelduur: 
107 minuten
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Producent: 
Don Simpson
Jerry Bruckheimer
Robert Duvall
/  
Harry Hogge
/  
Cole Trickle
/  
Claire Lewicki
Cary Elwes
/  
Russ Wheeler
Michael Rooker
/  
Rowdy Burnes
Chris Ellis
/  
Hoogerhyde
Fred Dalton Thompson
/  
Big John
John C. Reilly
/  
Buck Bretherton
Randy Quaid
/  
Tim Daland
Don Simpson
/  
Aldo
Leilani Sarelle
/  
Vrouwelijk lid van Wegpolitie
J.C. Quinn
/  
Waddell
Caroline Williams
/  
Jennie Burns
Donna Wilson
/  
Darlene
Peter Appel
/  
Lid van Cole's team

De zogenaamde 'stock-car races' in Amerika zijn enorm populair ; de wagens die voor dergelijke wedstrijden ingezet worden zijn van voor tot achterbumper/spoiler volledig met de hand vervaardigd en moeten de zwaarste proeven doorstaan alvorens op het circuit te kunnen verschijnen ; de carrosserie is zo vervaardigd dat ze stevig maar vooral licht is en toch de spectaculairste crashes kan doorstaan.

De motoren zijn gemaakt met de bedoeling om honderden PK's te leveren tegen quasi onmogelijke omstandigheden ; er wordt verondersteld dat met de motor zowat vier uur kan geraced worden tegen een slordige 8000 toeren per minuut en het wagentje moet probleemloos een top van 320 km/uur kunnen bereiken. Een dergelijke race-discipline kent een totale apotheose met de Daytona-wedstrijd (de meest gegeerde trofee).

Tom Cruise kwam een paar jaar geleden voor het eerst met deze wereld in aanraking. Hij raakte zo gefascineerd door het gegeven dat hij besloot er een film over te draaien (vandaar dat hij een persoonlijke inbreng kreeg in het draaiboek). Hij diende echter nog een aantal producers op de kop te tikken, en het ligt voor de hand dat zijn voorkeur uitging naar Don Simpson en Jerry Bruckheimer, het duo dat verantwoordelijk was voor, juist, "Top Gun".

Al vrij snel weet Cole Trickle (Tom Cruise) in het betreffende milieu binnen te dringen, maar al even vlug komt hij in conflict met ingenieur Harry Hage (Robert Duvall).  Cole is immers vrij jong voor deze gevaarlijke sport en is daarenboven heel eerzuchtig.  Vandaar dat hij zich van de instructies van Harry weinig aantrekt en bij zijn eerste race al vrij snel uitvalt.  Hij wordt zich echter daarna bewust van de belangrijke functie van zijn instructeur en volgt zijn goede raad op, waardoor hij zijn grootste rivaal Rowdy Burns weet te kloppen, jubel alom !  De jonge impulsiviteit van Cole en de rancuneuze ingesteldheid van Burns zorgen er bij een volgende confrontatie voor dat onze superpiloot in het ziekenhuis terecht komt.  De jonge dokter Claire Lewicki (mooie Nicole Kidman) ontfermt zich over Cole en de twee voelen zich al snel tot elkaar aangetrokken (puntje puntje puntje).

Cole wordt algauw uit het hospitaal ontslagen en begint terug te racen onder Claires begeleiding.  Zijn concurrent Rowdy Burns is er echter minder goed aan toe ; door een hersenletsel moet hij de autosport voorgoed vaarwel zeggen en hij vraagt Cole desondanks toch te starten in de Daytona-wedstrijd...

"Days of Thunder" ligt volledig in het verlengde van "Top Gun", wat het daardoor (gelukkig) niet minder boiend maakt. De gevechtsvliegtuigen werden ingeruild voor razendsnelle auto's, de risico's blijven dezelfde en Tom Cruise krijgt er een nieuwe liefde bij in de vorm van Nicole Kidman.  De prent op zich is vrij spectaculair en knap in beeld gebracht wat we destijd ook konden zeggen van "Top Gun".  Pool billiard ("The Color of Money"), vliegtuigen ("Top Gun") en auto's ("Days of Thunder") hebben we gehad.  De volgende keer wordt het iets moeilijker...

Koenraad Adams