The Flintstones

Productiejaar: 
1994
Categorie: 
Langspeelfilm
Speelduur: 
102 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Brian Levant
Producent: 
Bruce Cohen
/  
Fred Flintstone
Rick Moranis
/  
Barney Rubble
Elizabeth Perkins
/  
Wilma Flintstone
Rosie O'Donnell
/  
Betty Rubble
Kyle Machlachlan
/  
Cliff Vandercave
/  
Rosetta Stone
/  
Pearl Slaghoople
Dann Florek
/  
Mr. Slate
Sheryl Lee Ralph
/  
Mw. Pyrite
Irwin Keyes
/  
Joe Rockhead
Richard Moll
/  
Hoagie
Irwin Keyes
/  
Joe Rockhead
Jonathan Winters
/  
Grijze Man
Jack O'Halloran
Harvey Korman
/  
Dictabird
Elaine Silver
/  
Pebbles
Melanie Silver
/  
Pebbles
Hlynur Sigurdsson
/  
Bamm-Bamm
Jay Leno
Alan Blumenfeld
Sam Raimi

Reeds van in het begin schreven de Flintstones tv-geschiedenis. Toen ze, op 30 september 1960, voor de eerste keer op antenne gingen, waren deze figuurtjes van William Hana & Joseph Barbera niet alleen de eerste tekenfilmsitcom, ze vormden tevens de eerste animatiereeks die 's avonds in prime time werd geprogrammeerd i.p.v. de gebruikelijke middaguren.

Over een tijdspanne van 6 jaar werden meer dan 165 afleveringen gerealiseerd.  Dat het allemaal nog steeds razend populair is, blijkt uit het grote succes dat deze speelfilmversie te beurt valt.

Vooral gerealiseerd als perfecte marketingfilm amper 1 jaar na "Jurassic Park" huppelen er alweer dinosaurussen rond, zij het in een vredelievende omgeving : Bedrock, thuishaven van het modale stenen tijdperk concumptiegezin Flintstone.

Naast de visueel treffende casting (de acteurs lijken sprekend op hun tekenfilmvoorbeelden) zijn het vooral de fabelachtige sets die de show stelen.  Voeg daar nog de perfecte animatronics van Jim Henson Workshop en het vlekkeloze computer effecten gegoochel van de ILM-managers bij en je komt bijna ogen tekort om alle achtergrondverrassingen te vatten. 

Zo overdadig mooi de inkleding is, zo te verwachten mak is het eendimensionele verhaal dat zich, behalve in lengte, niet onderscheidt van het stereotiepe tekenfilmlesje van weleer.  Voordeel is dan wel dat wanneer er geen risico's genomen worden, je ook niet met een stupide brij kan opgescheept raken.  Zeker een bekijkje waard dus deze Flintstones, al was het maar om te weten dat het heel, heel erg vroeger ook serieus kon regenen.

Alex De Rouck