Four Weddings and a Funeral

Productiejaar: 
1994
Categorie: 
Langspeelfilm
Speelduur: 
116 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Mike Newell
Hugh Grant
/  
Charles
Kristin Scott Thomas
/  
Fiona
Andie McDowell
/  
Carrie
Rowan Atkinson
/  
Pastoor Gerald
John Hannah
/  
Matthew
Simon Callow
/  
Gareth

Terwijl zowat elke Hollywoodprent het moeilijk had het voorbije voorjaar om de Amerikaanse boxoffice te laten rinkelen (het aantal 'flops' lag er uitzonderlijk hoog) stevende deze Britse productie wel af op een stevige recette en ontdooide de film de Amerikanen uit een biosdode coma.

Geschreven door Mr. Bean scenarist Richard Curtis heeft 4 Weddings... gelukkig wel meer te bieden dan de intussen belegen Rowan Atkinsongrollen, ook al is de Britse komiek aanwezig in een ruim ingeschatte publiektrekkersrol.

Dit is echter niet de film van Atkinson, maar wel die van Hugh Grant & Andie MacDowell die aan de protagonisten een stuwende romantische duw geven.  Charles is een verstokte vrijgezel die vastbesloten is niet te trouwen, ook al wordt hij smoorverliefd op Carrie die hij ontmoet op een huwelijksfeest van een vriend.

Dit is het begin van een spiraal trouwpartijen en een begrafenis waarop hij Carrie telkens opnieuw tegen het lijf loopt, en waarbij hij beseft dat de vrouw van zijn dromen onvermijdelijk uit zijn leven aan het verdwijnen is.  Tenzij het laatste huwelijk - met verrassende hoofdrolspelers - nog voor een ultieme verrassing zorgt...

Uitstekende acteurs in een menselijk verhaal gefilterd met een originele invalshoek levert wel eens meer viersterrencinema af, en dat is hier zeker het geval.  "Four Weddings and a Funeral" is een prikkelende komedie die zelfs aan de grootste examenmiskleuner een zich te goed gedaan aan een zonoverogten bloemenveld-vlinder in de buik gevoel bezorgt.  Op alle niveaus.

Alex De Rouck