JFK

Productiejaar: 
1991
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
30/01/1992
Verdeler: 
Warner Bros
Speelduur: 
190 minuten
Filmgenre: 
Thriller
Regisseur: 
Oliver Stone
Producent: 
Oliver Stone
A. Kitman Ho
Kevin Costner
/  
Jim Garrison
/  
David Ferrie
/  
Clay Shaw
/  
De Kolonel
/  
Lee Harvey Oswald
Sissy Spacek
/  
Liz
Michael Rooker
/  
Bill Broussard
Jay O. Sanders
/  
Lou Ivon
/  
Willie O'Keefe
/  
Jack Martin
/  
Senator Russell Long
Sally Kirkland
/  
Rose Cheramie
Edward Asner
/  
Guy Bannister
/  
Dean Andrews
Laurie Metcalf
/  
Susie Cox

Amerika heeft veel dingen die België niet heeft. En dan heb ik het niet over eindeloze highways, country- en westernpubs en ga zo maar door maar vooral over mannen met........die er niet voor terugschrikken hun eigen ideeén door te drijven en doorheen het walgelijke, stinkende en (ver)moordende net van corruptie en andere vuiligheid heen een film te maken over een historische kakhoop. Helaas is ons bierlandje België dergelijke individuen niet rijk, anders konden we i.p.v. JFK een onthullende film gaan zien over de CCC, de bende van Nijvel, de ontvoering van V.D.B. of wat dacht je van het openen van het Silco-Whaled-....boekje ?

Enfin, terug naar de essentie van dit stuk wat ons bij zo'n macho-regisseur brengt : Oliver Stone zorgde destijds al voor enige opschudding met "Platoon", die i.v.m. "JFK" een scheet in een fles was. In de States bracht hij het zelfs zover dat de sleutel-commissie van de JFK-moord een paar weken geleden een beperkte delegatie van drie man optrommelde om een heuse persconferentie op te zetten teneinde de film enigzins te ontkrachten. Vergeefse moeite zo bleek achteraf want Oliver Stone reageerde zowel kort als ludiek.

En dan was er nog de enorme reactie-golf van de Amerikaanse pers ; Georg Lardner van de Washington Post beschuldigde Oliver ervan de feiten vals weer te geven met als enige bedoeling het Amerikaanse volk te provoceren en zichzelf en zijn film in de kijker te stellen. De Washington Post deed er zelfs nog een karikatuurtje bovenop in hun krant...

"JFK" is zonder aarzelen een meesterwerk te noemen. De schitterende, perfecte montage en de bijzonder sterke prestaties van de volledige cast liet Stone zelfs nog de ruimte een beklemmende spanning aan het geheel toe te voegen. Redenen te over dus om de 'four stars' van de brug te halen en hier een (beter)verdiend plaatsje te geven.

"JFK" is een meesterwerk, alleen spijtig dat alle bekken (voorlopig) gesloten blijven...

Koenraad Adams