Kingsman : The Secret Service

Productiejaar: 
2015
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
18/02/2015
Verdeler: 
20th Century Fox
Speelduur: 
128 minuten
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Matthew Vaughn
Producent: 
Matthew Vaughn
David Reid
Adam Bohling
/  
Richard Valentine
Colin Firth
/  
Harry Hart
Mark Strong
/  
Merlin
Taron Egerton
/  
Gary 'Eggsy' Price
/  
Arthur
Sofia Boutella
/  
Gazelle
Sohie Cookson
/  
Roxy
Jack Davenport
/  
Lancelot
Mark Hamill
/  
James Arnold
Samantha Jones
/  
Michelle

Matthew Vaughn verkoopt niet zomaar zijn ziel aan de studioduivel. De voormalige productiepartner van Guy Ritchie – Vaughn stond mee aan de wieg van “Lock, Stock & Two Smoking Barrels” en “Snatch” - draaide weliswaar “X-Men: First Class” maar hield het voor bekeken tijdens de preproductiefases van “X-Men: The Last Stand” en “X-Men: Days Of Future Past”. En steeds omdat hij de voorkeur gaf aan een project dat hij volledig onafhankelijk kon uitwerken. Iets wat Vaughn met zijn aristocratische stamboom financieel trouwens netjes kan rooien. Zijn moeder was begin jaren zeventig een graag geziene dame in Britse sociale kringen en zijn vader stamt in rechte lijn af van koning George VI. Even deed trouwens het gerucht de ronde dat acteur Robert Vaughn (bekend als Napoleon Solo uit de tv-reeks “The Man From U.N.C.L.E.”) zijn echte vader was, vandaar dat hij die familienaam nog veelvuldig gebruikt. In zijn carrière toch, op zijn paspoort luistert Matthew Vaughn naar de naam Matthew de Vere Drummond. Dit terzijde. Net zoals het weetje dat Vaughn sinds 2002 gehuwd is met fotomodel Claudia Schiffer met wie hij drie kinderen heeft.

Vaughns oeuvre wordt steeds spectaculairder: zijn gangsterfilmdebuut “Layer Cake” leunde nog aan bij de Guy Ritchie-films, “Stardust” was een aimabele sprookjesfilmpastiche, “Kick-Ass” dan weer een hilarisch uitvergrote superheldenbonanza met een tienjarig meisje als moordende en gemaskerde vigilante. Hilarisch uitvergroot zijn twee termen die eveneens passen bij “Kingsman: The Secret Service” – los gebaseerd op de graphic novel-reeks van Mark Millar, die eerder “Wanted” en “Kick-Ass” schreef.

De centrale verhaallijn van de comic is min of meer behouden, de meeste personages zijn echter helemaal anders ingekleurd – of komen in het bronmateriaal zelfs niet voor. In Engeland huist de geheimagentenorganisatie “Kingsman”, het nog geheimere broertje van MI6. Elk lid luistert naar een naam van een ridder van de ronde tafel en de organisatie handelt vaak clandestiener dan clandestien. De zaak die ze hier behandelen begint met de ontvoering van een klimaatwetenschapper (vertolkt door Mark Hamill, bijgot). In een poging die te bevrijden sneuvelt Kingsman Lancelot. Nieuw bloed in de organisatie is daardoor nodig, en Harry Hart alias Galahad (Colin Firth) schuift twintiger Eggsy Unwin (Taron Egerton, naar het schijnt in de running om een jonge Han Solo te vertolken in een van de elvendertig “Star Wars”-spin-offs die op stapel staan) naar voor. Eggys is de zoon van een voormalige Kingsman-agent die zeventien jaar daarvoor om het leven kwam tijdens een missie met Galahad.

“Kingsman: The Secret Service” toont enerzijds de opleiding van Eggsy en de medekandidaten (slecht één van de nieuwe rekruten mag de schifting overleven en lid worden van “Kingsman”) en anderzijds de pogingen van Harry Hart en co om te ontdekken wie er achter de ontvoering van de wetenschapper zat. En dat blijkt de megalomane biljonair Richmond Valentine (Samuel L. Jackson) te zijn, die wel een heel drastisch plan heeft ontwikkeld om de wereld van de totale ondergang te redden. Een plan waarin hij wordt bijgestaan door zijn rechterhand Gazelle (Sofia Boutella), een nietsontziende moordenares die zich à la Oscar Pistorius op 'blades' voortbeweegt. Heel scherpe blades zelfs, zoals ze een paar keer overvloedig mag demonstreren.

Vaughns eerbetoon aan het spionagegenre in het algemeen en – de oude – James Bond in het bijzonder is bij vlagen waanzinnig. Gentlemenspionnen, waanzinnige gadgets, een van de pot gerukte plot en zinderde set pieces worden door Vaughn met een jongensachtige stoutheid aan elkaar geregen. Soms iets te stout zelfs: net als in “Kick-Ass” schrikt Vaughn er niet voor terug om geweld als hip te etaleren, en hier en daar gaat zo’n bewust nieuwerwetse CGI-scène wel al eens de mist in. Dat die mist draaglijk blijft, komt door Vaughns enthousiasme en oog en oor voor het genre dat hij parodieert. En de cast: Michael Caine aan het hoofd plaatsen van een geheim spionageagentschap is uiteraard mooier dan mooi, Colin Firth is uitstekend als Bondkloon en nieuwkomer Taron Egerton maakt al meteen indruk, zeker tijdens de maatpakcapriolen in het laatste halfuur.

Dat laatste halfuur is meteen dé reden waarom “Kingsman: The Secret Service” finisht als ongemeen entertainende blockbuster. Vaughn negeert tijdens de ontknoping alle grensovergangen en pakt uit met een verbluffende – dixit de Britse krant The Guardian – “batshit Bond”. Het is ook daar dat Samuel L. Jackson als lispelende, megalomane slechterik in fastfoodoutfit – oranje petje en dito basketschoenen inclusief - eveneens tot volle ontwikkeling komt. Naakt aan de haak gewogen is “Kingsman: The Secret Service” misschien net iets te onevenwichtig om volledig te bekoren. Het duurt eigenlijk best lang voor alle verhaalplooien er liggen en hier en daar kon het best allemaal wat compacter. Anderzijds zou het jammer zijn om Vaughn te verplichten om braver te spelen in zijn zelf gecreëerde speeltuin. Het alle stoppen los-slotakkoord is bovendien een bewijs dat hij net in overdrive escaleert tot een bijzonder geestige – zij het niet altijd even gefocuste – ADHD-regisseur.

Alex De Rouck