The Last Boy Scout

Productiejaar: 
1991
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
13/02/1992
Verdeler: 
Warner Bros
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Producent: 
Joel Silver
/  
Cory
/  
Joe Halbeck
Damon Wayans
/  
Jimmy Dix
Bruce McGill
/  
Mike Matthews
Kim Coates
/  
Chet
Taylor Negron
/  
Milo
Chelcie Ross
/  
Senator Baynard
Danielle Harris
/  
Darian Hallenbeck
Chelsea Field
/  
Sarah Hallenbeck
Noble Willingham
/  
Sheldon Marcone
Morris Chestnut
/  
Kerel in kastjesruimte
Michael Papajohn
/  
Huurmoordenaar
Eddie Griffin
/  
M.C.
Jack Kehler
/  
Scrabble Man
Ryan Cutrona
Tony Longo

De verbrijzelde knieschuiven uit "Terminator 2" zijn nog maar net doorgespoeld naar de videomarkt, en uw vertrouwde bioscoopcomplex biedt alweer een waaier van duchtig misvormde lichaamsdelen aan.  Slagveld van dienst is "The Last Boy Scout", het nieuwe geesteskind van Shane Black, die eerder al aan de scenariowieg van het "Lethal Weapon"-duo stond.

Megaproducent Joel Silver zag dat het alweer goed was, kwam met de nodige fondsen op de proppen en ziehier het resultaat : een actieprent van de bovenste plank.  Film kan soms simpel zijn.

Joe Halbeck Bruce Willis op "Die Hard" niveau) is een voormalig lid van de veiligheidsdienst die nu als privédetective aan de slag is. Bij een zoveelste opdracht loopt hij een collega 'has been' tegen het lijf : Jimmy Dix (Damon Wayans), ooit een gerespecteerde footballster, maar nu op de dool na uit het team te zijn getrapt wegens druggebruik. Zijn vriendinnetje Cory wordt regelmatig lastiggevallen door louche figuren, en Halbeck mag als lijfwacht fungeren. Een moment van onoplettendheid wordt echter duur betaald : Cory ligt al vlug doorzeefd op het wegdek, en een paar tellen later dient ook een eerste schurkenlading als straatplaveisel.

Reden van al dit geweld is een corruptiecomplot tussen een senator en de eigenaar van Dix' voormalig team.  Als Halbeck en Dix in Cory's appartement bewijzen vinden van dit onfris zaakje, worden alle mogelijke eliminatiemiddelen ingezet.  Dit simpel, zij het niet echt mensenlievend gegeven, wordt door Black (die eventjes egotript door een fragment van "Lethal Weapon" op de tv van Willis te vertonen) omgekneed tot een opeenvolging van perfect georchestreerde actiesequenties, die onderbroken worden door vaak hilarische oneliners, gitzwarte humor en een overdosis ironie. 

Prima amusement, en meteen ook de eerste geslaagde actiefilm van regisseur Tony Scott.

Alex De Rouck