Ocean’s Eleven

Productiejaar: 
2001
Categorie: 
Langspeelfilm
Verdeler: 
Warner Bros
Speelduur: 
116 minuten
Filmgenre: 
Thriller
Regisseur: 
Steven Soderbergh
Producent: 
Jerry Weintraub
/  
Daniel "Danny" Ocean
/  
Russ "Rusty" Ryan
/  
Tess
/  
Terry Benedict
/  
Linus Caldwell
Carl Reiner
/  
Saul Bloom
Elliott Gould
/  
Reuben Tishkoff
Scott Caan
/  
Turk Malloy
Don Cheadle
Casey Affleck
Bernie Mac

Daniel Ocean is vrij, voorwaardelijk vrij na vier jaar in de gevangenis te hebben gezeten. Eén van de voorwaarden die hij moet naleven is dat hij zich regelmatig moet melden bij het D.A.-bureau (het Amerikaanse 'Parket'), eventueel telefonisch... Maar hij mag natuurlijk ook de Staat niet verlaten en vanzelfsprekend geen nieuwe streken uithalen in de criminele sfeer. Wat dat laatste betreft, heeft Daniel niet echt de beste voornemens : kort na dit telefoontje én dus ook kort nadat hij de gevangenisdeur hoorde dichtslaan achter zich, begint hij zijn 'mannetjes' te verzamelen n uit te zoeken voor iets wat zonder twijfel zijn grootste klus ooit moet worden : hij wil in één keer alle centen stelen van de drie grootste casino's in Las Vegas. Dat is een meer dan ambitieus plan, iets wat nog eens wordt duidelijk gemaakt door een mogelijke geldschieter die hij opzoekt die uit het hoofd en voor de vuist weg zomaar eventjes de mislukte Top 3 van dergelijke pogingen in het verleden opdraaft.

De man wiens centen op het spel staan is ene 'Terry Benedict' (Andy Garcia, da's lang geleden...), een koele zakenman waar je best uit de buurt blijft. 150.000.000 $, dat is wat "Ocean's eleven" op het oog hebben. Eleven, je kan er niet alleen een voetbalwedstrijd mee spelen, volgens Daniel kan je er ook een fortuin mee binnenhalen... Clooney wordt nog een stuk zelfverzekerder voor deze klus, want toevallig heeft mijnheer Benedict z'n ex vrouw Tess (de vouw met de breedste mond in Hollywood, Julia Roberts jawel) het hof gemaakt.

"Ocean's eleven" is een goeie film, we verwachten dan ook wel niets anders van de man die een tijd geleden ook "Traffic" maakte : Steven Soderbergh.Het is niet echt de flitsende, bliksemsnelle actiefilm die je misschien zou verwachten, maar het steekt ver boven het gemiddelde uit.

Koenraad Adams