Philadelphia

Productiejaar: 
1993
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
17/03/1994
Speelduur: 
105 minuten
Filmgenre: 
Drama
Regisseur: 
Jonathan Demme
Producent: 
Jonathan Demme
Edward Saxon
/  
Miller
/  
Andrew Beckett
Jason Robards
/  
Charles Wheeler
Mary Steenburgen
/  
Belinda Conine
/  
Miguel Alvarez
Ron Vawter
/  
Bob Seidman
Robert Ridgely
/  
Walter Kenton
Charles Napier
/  
Rechter Garnett
Lila Summerour
/  
Lisa Miller
Obba Babatunde
/  
Jerome Green
Andre B. Blake
/  
Jonge man in apotheek
Robert Calisle
/  
Bud Beckett
Ann Dowd
/  
Jell Beckett
David Drake
/  
Bruno
Joanne Woodward

Jonathan Demme maakt geen conventionele genrefilms. Toen hij eind de jaren '80 doorbrak met de komedie "Something Wild" werd dat zeer duidelijk, getuige het legioen stijlveranderingen dat de kijker voortdurend op het verkeerde spoor plaatste.

Zijn succesfilm "The Silence of the Lambs" volgde ook niet bepaald de geijkte wegen van the thrillergenre, en nu is het de beurt aan de met veel publiciteit omringde "Philadelphia";  Als eerste Hollywoodfilm over AIDS is het resultaat sober en kalm.  Demme toont wel de aftakeling van een AIDS-patiënt, maar laat weinig los over de sociale achtergronden van zijn personage Andrew Beckett (Tom Hanks).

Zijn familiale toestand wordt sec behandeld in ondersteunende scènes terwijl de kern van de film de rechtszaak is die Beckett aangaat tegen zijn vroegere werkgevers die hem wegens zijn ziekte op een brutale manier de deur wezen. 

Beckett slaagt erin om advocaat Miller (Denzel Washington) te engageren, al wordt de zaak er niet makkelijker op omdat Beckett zelf tewerkgesteld was bij een gerenommeere advocatenfirma, die negatieve publiciteit mijden als de pest.

"Philadelphia" is, verrassend misschien, eerder de film van Miller dan van Beckett : het is Millers bewustwording die centraal staat en een geweten bij het publiek moet schoppen.  Terwijl Beckett immers lichamelijk verdort, bloeit Miller geestelijk op wanneer zijn aanvankelijke afkeer van homo's en AIDS transformeert in tolerantie en begrip.  Het is een boodschap die Demme verpakt in een rustig kabbelend, maar intrigerend en interessant verpakt drama.

Alex De Rouck