Rampage : Big Meets Bigger

Productiejaar: 
2018
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
11/04/2018
Verdeler: 
Warner Bros
Speelduur: 
107 minuten
Filmgenre: 
Actie
Avontuur
Science-Fiction
Regisseur: 
Brad Peyton
Producent: 
Beau Flynn
John Rickard
Brad Peyton
Hiram Garcia
Director of Photography: 
Jaron Presant
Uitvoerend Producent: 
Marcus Viscidi
Dwayne Johnson
Dany Garcia
Jeff Fierson
Toby Emmerich
Richard Brener
Michael Disco
Scenarist: 
Ryan Engle
Carlton Cuse
Ryan J. Condal
Adam Sztykiel
Beeldmonteur: 
Jim May
Bob Ducsay
Productie Ontwerper: 
Barry Chusid
Kostuumontwerper: 
Melissa Bruning
Componist: 
Andrew Lockington
Dwayne Johnson
/  
Davis Okoye
Naomie Harris
/  
Dr. Kate Caldwell
Malin Akerman
/  
Claire
Jake Lacy
/  
Brett Wyden
Joe Manganiello
/  
Burke
Jeffrey Dean Morgan
/  
Agent Russell
P.J. Byrne
/  
Nelson
Marley Shelton
/  
Dr. Atkins
Jason Liles
/  
George
Breanne Hill
Jack Quaid
Matt Gerald
Demetrius Grosse
Will Yun Lee

“Rampage” mag door zijn overdaad aan CGI-effecten en -creaturen dan wel heel eigentijds ogen, de wortels van dit beestenavontuur zijn ontegensprekelijk te vinden in de dolle jaren vijftig. Toen kwamen wetenschappers vooral in het filmnieuws omdat ze met hun fratsen gigantische mieren, tarantula’s en aanverwante kruipers hadden gecreëerd of omdat ze een slapende dino tot leven hadden gewekt. Ook in “Rampage” zorgt genetisch gefoefel ervoor dat Chicago onder vuur komt te liggen van een steeds maar groter wordende albinogorilla, een genetisch gemanipuleerde wolf van 9 meter en een dinokrokodil met schubben als eiermarkten zo groot.

De eigenlijke mosterd voor “Rampage” is het gelijknamige arcadevideospel uit 1996, maar de krijtlijnen daarvan hebben de makers van de film niet nauwgezet gevolgd. In het spel waren de gemuteerde monsterdieren oorspronkelijk mensen, hier zijn het van oorsprong gewoon dieren. De gorilla, krokodil en wolf komen in contact met een genetisch gemanipuleerd goedje dat neerstort vanuit de ruimte. Het spul werd er in opdracht van genetisch bedrijf Energyne ontwikkeld, en dat weinige koosjere bedrijf hoopte door het elkaar klutsen van het DNA van verschillende diersoorten een biologisch wapen te ontwikkelen. De stouterds.

Ongetwijfeld tot groot jolijt van de dertienjarige doelgroep mogen de gemuteerde beestjes zich duchtig amuseren met het tot CGI-brandhout hakken van downtown Chicago, vooraleer zich uiteindelijk tegen elkaar te keren in een survival of the fittest. Dat levert binnen de contouren van het beestengenre menig beestig geestige scène en een dolgedraaid laatste halfuur op. De vaak knullige filmische omkadering zet echter elke vorm van goed filmmeesterschap buitenspel.

Dwayne Johnson past als primatoloog en gorillavriend met een SPECIAL OPS-verleden nog enigszins in het geheel. Jeffrey Dean Morgan waant zich als schimmige overheidsfiguur nog steeds op de set van “The Walking Dead”: zijn baseballknuppel liet hij daar, zijn einde van de zin intonatie niet. En Malin Akerman en Jake Lacy hebben als oelewapperslechteriken minder resonantie dan de snoodaards in een aflevering van pakweg “ROX” of “Mega Mindy”. Pijnlijk gekreun: je hoeft niet echt goed te luisteren om het vanuit de coulissen van “Rampage” te horen ontsnappen.

Maar goed, als tussendoortje voor de tiener in, naast of links voor jou biedt deze door “San Andreas”-regisseur Brad Peyton ingeblikte “Rampage” net genoeg gruzelementenvertier om er geen lobotomie aan over te houden. Als troostprijs kan dat er net mee door.

Alex De Rouck