The Remains Of The Day

Productiejaar: 
1993
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
02/03/1994
Speelduur: 
134 minuten
Filmgenre: 
Drama
Regisseur: 
James Ivory
Producent: 
Mike Nichols
John Calley
Ismail Merchant
/  
Stevens
/  
Miss Kenton
/  
Lewis
Tim Pigott-Smith
/  
Benn
James Fox
/  
Lord Darlington
Ben Chaplin
/  
Charlie
Hugh Grant
/  
Kardinaal
Michael Lonsdale
/  
Dupont D'Ivry
Lena Headey
/  
Lizzie
Patrick Godfrey
/  
Spencer
Peter Vaughan

Het valt niet mee om in maart een leuk filmstukje uit het toetsenbord te klavieren.  Titels als "Schindler's List", "In The Name of the Father", "Philadelphia" & "The Remins Of The Day" zijn stuk voor stuk dikke aanraders, maar laten weinig ruimte voor komische bespiegelingen.  Al zijn verrassingen niet uit de lucht;  Voor een Remains of the Dayvisie bv. hoef je het gevoel voor humor zeker niet thuis te laten (bewaren jullie het ook op een met zeven cijfersloten beschutte plaats ?), doch neem je het beter mee in de duistere cinemazaal.

Regisseur James Ivory ("A Room With a View", "Howard's End") besteedt immers de benodigde aandacht aan subtiele, onderkoelde humorstoten die het hoofdzakelijk dramatische verhaal mooi ondersteunen.

Centraal staat butler Stevens (een magistrale Anthony Hopkins) die tijdens zijn loopbaan op het landgoed Darlington Hall al zijn gevoelens begraaft onder protocolaire tucht en emotionele onmacht.  Dit tot grote ergernis van MIss Kenton Emma Thompson), een dienstmeid uit de Darlingtonhuishouding die het moeilijk heeft met Stevens' autoritaire stompzinnigheid.

Het verhaal, gebaseerd op de roman van Kazuo Ishiguro, strekt zich uit over 20 jaar en voert de hoofdpersonages vanuit de woelige WO II jaren naar een (symbolisch) doorregend busstation...

"The Remains Of The Day" is een typische product uit de Ivorystal en staat met andere woorden garant voor een frisse duik in de stijlvolle slowmotioncinema van de betere soort.

Alex De Rouck