Seabiscuit

Productiejaar: 
2003
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
22/10/2003
Verdeler: 
Buena Vista
Speelduur: 
140 minuten
Filmgenre: 
Speelfilm
Regisseur: 
Gary Ross
Producent: 
Kathleen Kennedy
Frank Marshall
Gary Ross
Jane Sindell
Jeff Bridges
/  
Charles Howard
Chris Cooper
/  
Tom Smith
Valerie Mahaffey
/  
Annie Howard
/  
Johnny "Red" Pollard
/  
"Tick-Tock" McGlaughlin
David McCullough
/  
Verteller
Kingston DuCoeur
/  
Sam
Michael O'Neill
/  
Mr. Pollard
Annie Corley
/  
Mw. Pollard
Paul Vincent O'Connor
Michael Angarano
Cameron Bowen
Noah Luke
Mariah Bess

Een goed Filmfestival richt zich tot een bijzonder breed publiek. Er worden films van allerlei vergeef me de term, "pluimage" vertoond. Commerciëe "grote" films die door hun megabudget weinig beperkingen hadden, absolute verrassingen die een flinke commerciële duw in de rug krijgen door de aandacht die ze krijgen in de pers, films die officieel nog geen verdeler hebben in Belgenland (en soms daarbuiten) en heel af toe ook een prent waar geen hond in geénteresseerd is (en die heel af en toe ook niet eens zo slecht is...). Voor elk wat wils dus. Buena Vista is één van de "majors" die maar liefst drie kleppers inzetten voor dit 30e Filmfestival. Dit "Seabiscuit", "Calendar girls" en als slotfilm straks de verwachte topper "Finding Nemo" die vreemd genoeg slechts eind november officieel wordt uitgebracht bij ons. "Seabiscuit" neemt ons, soms in een klassieke voice-over stijl, spreekwoordelijk bij de hand op een maar liefst 140 minuten durende filmtocht waarbij alle aandacht gaat naar het superpaard "Seabiscuit". "Seabiscuit, an American Legend" is ook de titel van het 400 bladzijden tellende boek van Laura Hildenbrand dat vorig jaar na 3 weken al bovenaan de lijst met bestsellers stond in de Verenigde Staten. Geen wonder dus dat daar een film zou over gemaakt worden.

Regisseur Gary Ross, zelf een fanatiek paardenliefhebber las op een dag een artikeltje met de kop "Four good legs between us" over drie mannen en een racepaard met de naam "Seabiscuit", een stukje geschreven door Hildenbrand, jawel. De strijd om de rechten van het boek barstte in alle hevigheid los en de schrijfster koos terecht voor Gary Ross nadat die haar in een twee uur durende telefoongesprek had overtuigd van zijn passie voor paarden. Nu we het eindproduct hebben gezien staat vast dat Ross de "perfect man for the job" was, en niet alleen de regisseur... Oscar-winnaar Chris Cooper ("Adapation" maar ook "The Horse Whisperer" !) bewijst met zijn rol van cowboy/paardenkenner Tom Smith dat hij het vergulde beeldje thuis écht wel verdiende, Jeff Bridges doet het terug vol overtuiging tussen oude auto's (remember "Tucker : the man and his dream" ?) en maakte al vier maal kans op een Oscar terwijl Tobey Maguire een naam is die je niet zo gauw zou verwachten in een film als "Seabiscuit" maar die bewust werd gekozen door Gary Ross. Opmerkelijk trouwens hoe je bepaalde verbanden kunt leggen met deze film. "Bridges" met zijn auto-"Tucker"-rol van vroeger, Tobey Maguire, vooral gekend als "Spiderman", nu in de rol van jockey terwijl een andere ex-Superman Christopher Reeve verlamd raakte na een val van zijn paard...

De film opent stijlvol met aan de ene kant Charles Howard, de eigenaar van een fietsenwinkel die op een dag geconfronteerd wordt met een belangrijk defect aan een auto en aan de andere kant de wereld van cowboy Tom Smith die een grote liefde heeft voor paarden. De derde schakel om de twee met elkaar te verbinden is John Pollard, opgevoed en opgegroeid tussen de boeken maar aan het werk als paardenverzorger en bokser (!) om zijn ouders uit de rode cijfers te halen in de moeilijke periode waarin Amerika zich bevond in de jaren '30. Johnny "Red" Pollard is een temperamentvolle jongeman die de eer heeft als eerste het jonge paard "Seabiscuit" te berijden, een humeurige viervoeter die allesbehalve een knol blijkt te zijn... Howard die de auto's heeft afgezworen nadat zijn zoon de dood vond tijdens een ritje met één ervan besluit op een dag om het dier te kopen voor een som van 2.000 $, een bedrag dat slechts een fractie was van wat het paard na vele trainingssessies waard bleek te zijn... Denk niet dat de trailer van "Seabiscuit" alles onthullend is en je een race/film zonder hindernissen/verrassingen garandeert. Gelukkig niet. "Seabiscuit" ontpopt zich als veel meer dan een ordinaire film over een legendarisch paard maar vertelt ook het verhaal van drie mannen die in hun leven al veel hebben verloren en de moed vinden om er nog iets van te gaan maken. Het racepaard "Seabiscuit" vervult een belangrijke rol die voor elk van hen verschillend is maar hen terzelfdertijd ook bindt. De inbreng van Judiana Makovsky, als costume designer verantwoordelijk voor de kostuums verdient tot slot ook een eervolle vermelding. Want dat is nog één van de sterke punten van "Seabiscuit", de manier waarop men er in geslaagd is om de jaren '30 opnieuw tot leven te wekken. Het spreekt voor zicht dat de kostuums hierbij bijzonder belangrijk zijn. Makovsky zit al 17 jaar in de business en werd al twee keer genomineerd voor een Oscar (de laatste keer voor "Harry Potter and the Sorcerer's Stone") en dat merk je ook. "Seabiscuit" is zo'n film die je in gedachten al ziet voorbij komen op 'Oscar night', we kunnen wel meerdere categorieën bedenken waarvoor hij zou kunnen genomineerd worden.

Koenraad Adams