Shut In

Productiejaar: 
2016
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
30/11/2016
Verdeler: 
Belga Films
Speelduur: 
91 minuten
Filmgenre: 
Drama
Thriller
Regisseur: 
Farren Blackburn
Producent: 
Ariel Zeïtoun
Claude Léger
Christine Haebler
Director of Photography: 
Yves Belanger
Uitvoerend Producent: 
Tory Metzger
David Linde
Lisa Ellzey
Jonathan Vanger
Romuald Drault
Trish Dolman
Scenarist: 
Christina Hodson
Productie Ontwerper: 
Paul Austerberry
Kostuumontwerper: 
Odette Gadoury
Naomi Watts
/  
Mary
Oliver Platt
/  
Dr. Wilson
Charlie Heaton
/  
Stephen
Jacob Tremblay
/  
Tom
David Cubitt
/  
Doug
Clémentine Poidatz
/  
Lucy

Na het desastreuze “Dream House” – jaar van oplevering 2011 – zou Naomi Watts eigenlijk beter moeten weten en zou ze scripts van (horror)thrillers die zich in (afgelegen) huizen afspelen linea recta terug naar de afzender moeten sturen. Al hebben de onverlaten die “Shut In” aan Naomi wisten te slijten misschien wel de menselijke insteek centraal geplaatst, en niet zozeer het spanningselement. Maar toch … puntje bij paaltjesgewijs toonde Watts zich blijkbaar akkoord om haar talent opnieuw te verkwanselen in een potsierlijke en vervelende misser. Naomieke, toch.

Lachen, gieren, brullen: het script van “Shut In” stond in 2012 op de zogenaamde Black List, een lijst die de meest opvallende/veelbelovende scenario’s vermeldt die in Hollywood de ronde doen, maar nog niet zijn aangekocht. Ofwel waren de samenstellers van die lijst dat jaar in een heel milde bui, ofwel is er nogal wat misgelopen tussen het conceptscenario en de uiteindelijke uitwerking. De Britse scenariste Christina Hodson stond trouwens in 2013 en 2014 ook op die lijst met nog twee andere projecten. “Shut In” is haar eerste verfilmde scenario en inmiddels werkt ze aan een reboot/remake van “The Fugitive”, een spin-off rond Harley Quinn en is ze toegevoegd aan de denktank van het “Transformers Cinematic Universe” waarin ze meewerkt aan “Transformers 6” en een afzonderlijke Bumblebee-film.

Een afzonderlijke Bumblebee-film, wie verzint die dingen in godsnaam? Al blijft ze ook nog even kleven in het domein van de ‘vrouwenthriller’: volgend jaar verschijnt “Unforgettable” met Katherine Heigl in de hoofdrol. Kortom, Hodson is iemand om in de gaten te houden, zoals dat heet. Goed voor haar en voor de voorvechters van vrouwelijke schrijversquota in elk geval. Al is het toch te hopen dat Hodson iets substantiëlers uit de pen weet te toveren dan potsierlijke en vervelende missers.

Want dat is “Shut In”: een onderkoelde film die de thrillerkaart trekt en tegelijkertijd een karakterstuk wil zijn. En twee keer loopt het mis: de mechanische thrillerclichés zijn lachwekkend voorspelbaar, de dramatische insteek abominabel inert. Grote afwezige in het script en de verfilming door televisieregisseur Farren Blackburn is sowieso humor: de ijzige serieux waarmee alles wordt aangepakt zorgt ei zo na voor ijskristallen aan het cinemapluche. Jeetje nog aan toe. Of het zouden de stille en subtiele noodkreten moeten zijn die Oliver Platt tijdens zijn skypescènes met zijn ogen naar zijn manager probeert te sturen om hem uit de “not so fine mess” te komen redden.

Naomit Watts kruipt in de huid van een psychiater die in een afgelegen en uitgestrekt huis woont, waar ze ook haar praktijk heeft. Het plotmechanisme zorgt ervoor dat ze in die niet zo nederige stulp komt vast te zitten tijdens “de storm van de eeuw” (nou ja) in het gezelschap van haar rolstoellegerige catatonische tienerstiefzoon, een blinde knaap die ergens ronddwaalt en al dan niet een kleine psychopaat is, een in vuilniszakken rondsnuffelende wasbeer en haar steeds meer naar waanzin afglijdende psyche. Ergens is er ook nog een bestekla waar een vork in past, maar de steel daarvan moet iedereen die geïnteresseerd is in een decembermiskleun zelf maar ontdekken. Ook potsierlijke en vervelende missers hebben immers recht op spoilervrij respect. Lief tot bij de laatste hamerslag aan de oever van het meer, zo kijkervriendelijk gaat het er aan toe bij Filmfreak.  

Alex De Rouck