Sneakers

Productiejaar: 
1992
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
28/01/1993
Speelduur: 
126 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Phil Alden Robinson
Producent: 
Walter F. Parkes
Lawrence Lasker
/  
Martin Bishop
/  
Bernard Abbott
Sidney Poitier
/  
Crease
Dan Aykroyd
/  
Mother
River Phoenix
/  
Carl
David Strathairn
/  
Whistler
Mary McDonnell
/  
Liz
Ben Kingsley
/  
Cosmo
Eddie Jones
/  
Buddy Wallace
Stephen Tobolowsky
/  
Dokter Werner Brandes
Donal Logue
/  
Dr. Gunter Janek
Bodhi Elfman
/  
Centurion S&L nachtwaker
Timothy Busfield

Het bonte gezelschap dat geheimzinnig glimlachend tussen de plooien van de filmaffiche doorgluurt zijn de sneakers waaraan deze film zijn vlot in de mond liggende titel dankt : aanvoerder Bishop Robert Redford, ex-CIA'er Crease (Sidney Poitier), voormalige hippie Mother (Dan Aykroyd), losbol Carl (River Phoenix) en de blinde electronicafreak Whistler (David Strathairn), die in tijden van nood meestal kunnen rekenen op Liz (Mary McDonnell), Bishops ex-vriendin.

De gemeenschappelijke deler die deze verzameling (en dan vooral de eerste vijf elementen) bijeenhoudt is het 'sneaken', het tegen betaling inbreken bij multinationals in opdracht van de eigenaars zelf die zo de zwakke punten in hun veiligheidssysteem te weten komen. Een job waarbij de adrenaline rijkelijk vloeit, maar echt gevaarlijk wordt het pas wanneer twee would beveiligheidsagenten het vijftal contacteert om een ultrageheim apparaatje te stelen van een van Russische connecties verdachte wiskundige die baanbrekend werk verrichte bij het onderzoek naar de ultieme codebreker, die zich een weg kan banen doorheen elk mogelijk computerprogramma.

Uiteraard duurt het niet lang of de zaak begint te escaleren : na het stelen van het gegeerde object wordt de wiskundige vermoord, en blijken de veiligheidsagenten helemaal niet te zijn voor wie ze zich uitgeven. Als ook nog het FBI, de CIA en nog veel gevaarlijker vijand de jacht op de codebreker inzetten, zullen de sneakers heel wat halsbrekende toeren moeten uithalen om hun huid gaaf te houden en om tussendoor ook nog de wereldeconomie te behoeden voor de rampen die zich kunnen openbaren wanneer het decodeertoestel in verkeerde handen valt...

Geschreven door regisseur Phil Alden Robinson ("Field of Dreams") en het duo Walter Parkes & Lawrence Lasker (auteurs van het verwante, maar pubergerichte "War Games") boksten met "Sneakers" een heerlijke ontspanningsfilm in elkaar.  De spionage-intrige is met zoveel dubbele bodems en (bewuste ?) plotgaten versierd, dat het niet eens nodig is om al die tegenstrijdigheden te verdoezelen.  Met een ongelooflijk snel tempo en een spetterende cast (het centrale zestal acteren allemaal hoogst geïnspireerd en stuwen het enthousiasme zo de zaal in) groeit "Sneakers" uit tot een alternatieve Indiana Jones variante waarin de hoed en de zweep plaats hebben gemaakt voor een computerscherm en walkie talkies.

Vooral Robert Redford is bij momenten hilarisch en lijkt wel te solliciteren voor de nieuwe rol van James Bond vertolker. "Sneakers" : een film die de poorten wagenwijd openzet om optimaal door te zakken, te kijken en bovenal te genieten.

Alex De Rouck