Thank You For Smoking

Productiejaar: 
2005
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
27/09/2006
Verdeler: 
Cinéart
Speelduur: 
92 minuten
Filmgenre: 
Komedie
Regisseur: 
Jason Reitman
Producent: 
David O. Sacks
Aaron Eckhart
/  
Nick Naylor
Maria Bello
/  
Polly Bailey
Cameron Bright
/  
Joey Naylor
Adam Brody
/  
Jack
Sam Elliott
/  
Lorne Lutch
Katie Holmes
/  
Heather Holloway
David Koechner
/  
Bobby Jay Bliss
Rob Lowe
/  
Jeff Megall
/  
Senator Finistirre
Robert Duvall
JK Simmons
Kim Dickens
Connie Ray

Teerbeminde gelovigen, onlangs gingen wij naar de cinema en kozen een zitje bij "Thank You For Smoking". Een lekker binnenglijdende satire over de tabaksfabrikanten die zoveel mogelijk mensen willen bekeren tot nicotineverafgoding. Vroeger was dat schijnbaar eenvoudiger, getuige de manier waarop bijvoorbeeld de Hollywoodsterren van weleer rustig een sigaretje opstaken tussen de dialogen door. Nu mag dat allemaal niet meer zomaar, want 'niet roken' is de boodschap die de overheid en gezondheidsorganisaties de wereld insturen ter welzijn van elk naar adem happend wezen op onze blauwe planeet.

"Thank You For Smoking" brengt het standpunt van Big Tobacco, die vanuit 'The Academy of Tobacco Studies' de sector vertegenwoordigt. De (anti-)boodschap om 'roken is cool, roken is hot' te verkondigen is weggelegd voor mooiprater Nick Naylor. En (in de gestalte van Aaron Eckhart) doet die dat meesterlijk. Geen klip is hem te hoog, geen barrière hem te laag. Zelfs in een debat met een longkankerpatiënt en een leger dokters kan hij het publiek overtuigen dat niet de tabaksfabrikanten de grote boosdoeners zijn, maar dat de echte verborgen agenda in het kamp van de gezondheidsgoeroes ligt. Je moet het maar doen.

Nick leeft, als beste in zijn vak, het leven van een echte hotshot, maar niemand schijnt onfeilbaar te zijn. Zijn aartsvijand senator Finistirre (een perfect gecaste William H. Macy) kan hij moeiteloos zonder handschoenen de baas, maar het is vooral zijn op de klippen gelopen huwelijk en de relatie met zijn zoon Joey (Cameron Bright, die momenteel zowat de hardwerkendste jeugdacteur in Hollywood moet zijn) die af en toe even zijn geweten dreigen te ontwrichten...

"Thank You For Smoking" is in de eerste plaats een satire. Met andere woorden, geen volbloed slapsticksituaties (neen, er glijdt niemand uit over een scheepslading glibberige sigaretten) of bewust grappige situaties die er moeten voor zorgen dat je je lurkend aan je frisdrankrietje verslikt. Maar wel heel veel fijnzinnige dialogen die constant voor een brede glimlach zorgen. Robert Duvall is uitstekend op dreef als het sigarettenopperhoofd. "Vroeger vocht ik tegen de Chinezen, nu zijn ze onze grootste klant. Bij een volgende oorlog zullen ze dus met heel wat minder zijn..." Zalig. Ook de dialogen tussen Nick en zijn collega-'merchants of death' zijn in smulklare dosissen geserveerd. Het idee alleen al... vertegenwoordigers van de tabak-, alcohol- en vuurwapens die gezellig samen lunchen en bespreken hoeveel doden ze op hun geweten hebben. Dit filmpje is dan ook vooral een aanrader voor liefhebbers van de betere fijne babbelfilm met oog en oor voor uitstekende acteurs gecast in rollen die hen op het lijf geschreven lijken (Katie Holmes als perfide journaliste even buiten beschouwing gelaten).

Moraal van het verhaal: het is een gevaarlijke wereld waarbij iedereen niet alleen op je geld schijnt uit te zijn maar ook op je gezondheid. Niet echt een hoopgevende boodschap, maar bijwijlen wel heel leuk verpakt. Inhaleren, die handel enne... bedankt om dit te lezen.

Alex De Rouck