Thelma & Louise

Productiejaar: 
1991
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
17/10/1991
Verdeler: 
U.I.P.
Speelduur: 
129 minuten
Filmgenre: 
Actie
Regisseur: 
Producent: 
Mimi Polk
Christopher McDonald
/  
Darryl
Susan Sarandon
/  
Louise Sawyer
Geena Davis
/  
Thelma Dickinson
/  
Hal
/  
J.D.
Michael Madsen
/  
Jimmy
Stephen Tobolowsky
/  
Max
Timothy Carhart
/  
Harlan
Marco St. John
/  
Truckchaufeur
Carol Mansell
/  
Dienster
Lucinda Jenney
/  
Lena de dienster
Jason Beghe
/  
State Trooper
Sonny Carl Davis
/  
Albert
Ken Swofford
/  
Majoor
Shelly DeSal
/  
Oostindische Motelbediende

Regisseur Ridley Scott zit overduidelijk op het goeie pelliculespoor.  De tijd van nietszeggende pseudo-trhillers à la "Someone to Watch over Me" is achter de rug, en de vorige Scottcreatie "Black Rain" was al een product dat ons reikhalzend naar de Scottoekomst deed uitkijken.

"Thelma & Louise" overtreft echter alle verwachtingen.  Watkan je anders zeggen van een film die genoeg verrassingen bevat om zo'n vijftal films te vullen, en die een intensiteit uitstraalt die je maar zo'n goeie drie keer per jaar tegenkomt op het witte doek.

"Thelma & Louise" is een road-film, waarin vrouwen de belangrijkste plaats innemen. Louise Sawyer (Susan Sarandon) die als dienster in een café werkt, begint te twijfelen aan de oprechte gevoelens van vriend Jimmy, en om zich te beginnen wil ze een weekend doorbrengen in een berghut. Ze nodigt haar vriendin Thelma Dickinson (Geena Davis) uit, die maar al te graag haar bezitterige, idiote en fel tekortschietende echtgenoot voor een weekend achterlaat. Maar het enthousiaste duo is nog maar pas vertrokken of het noodlot (niet toevallig een man) loert al om het hoekje. In een bar is Thelma eventjes iets te enthousiast, en voor ze het beseft wordt ze zo goed als verkracht door de plaatselijke macho. Ze wordt op het nippertje gered door Louise, die de dader in kwestie met een revolverschot ombrengt. Het zorgeloze weekendje verandert in een accidentrijke vlucht, waarin hun groeen '66 T-Bird gezelschap krijgt van een meute politiewagens.

Dit simpel gegeven fungeert als leidraad voor één van de meest verfrissende en verrassende films van dit jaar.  Scott film niet langer in het luchtledige, hij regisseert met tederheid en liefde voor het vak, hetgeen van elk shot een te ontdekken pareltje maakt.  Het hoge tempo van de film zorgt nergens voor echte ongeloofwaardigheden, en de crescendo-climax is onvergetelijk.  Overrompelend entertainment, dat de zaal gewoonweg in vuur en vlam zet.

Een ode aan het leven, vrijheid, onbezoedelde natuur en persoonlijke aspiraties, verpakt in een onweerstaanbare roadfilim, die aan het genre een nieuwe dimensie toevoegt.
Als er nog gerechtigheid bestaat in dit universum, wordt dit een gigantische kaskraker. Laat de stormloop beginnen !

Alex De Rouck