Western Stars

Poster Western Stars
Productiejaar: 
2019
Categorie: 
Langspeelfilm
Releasedatum: 
17/11/2019
Verdeler: 
Warner Bros
Speelduur: 
83 minuten
Filmgenre: 
Documentaire
Muziek
Western
Regisseur: 
Thom Zimny
Bruce Springsteen
Bruce Springsteen

Neen, er komt geen concertreeks waarin Bruce Springsteen zijn Southern California Pop Music-plaat “Western Stars” live op een podium komt brengen. En dat vond The Boss blijkbaar zelf ook jammer. Waarop hij dan maar met een alternatief op de proppen kwam: een concertfilm bestaande uit opnames van een concert dat hij gaf bij hem thuis in april 2019. Thuis, zoals in een gigantische schuur die op zijn domein in New Jersey staat. Hooizolder, paardenstallingen … het gebouw heeft al veel doelen gediend. En voor Springsteen is het dus ook een opnamestudio en vloer voor privéfeestjes en dito concerten. 

Springsteen bracht de nummers uit “Western Stars” samen met een dertigkoppige begeleidingsband die hij speciaal voor de gelegenheid rondom zich had verzameld. Uiteindelijk werd de plaat twee avonden na elkaar live gespeeld, en uit die twee avonden puurde Springsteen samen met coregisseur Thom Zimny een registratie waarin alle nummers van “Western Stars” in de volgorde waarop ze op de plaat staan worden gebracht. Tussen de liedjes door mijmert Springsteen over de thematiek van de plaat, en hij doet dat onder meer in vignettes die zijn opgenomen het Joshua Tree National Park- al passeert er ook archiefmateriaal de revue.

De bindtekstfilmpjes durven nogal eens overdreven plechtstatig uitvallen, met Springsteen die zich een teneur aanbindt van een apostel die op zoek is naar een Messias. Of misschien interpreteert hijzelf gewoon de Messias, dat kan ook.

 

Wie geen fan is van The Boss draait hier ongetwijfeld met de ogen. Ook al beroert Springsteen in al zijn plechtstatigheid af en toe toch wel de juiste snaren: nadenken over het leven, mijmeren en treuren over verloren kansen, vasthouden aan de dingen die echt belangrijk zijn … het zit er meermaals poëtisch boenk op.

Al wordt de echte koopwaar natuurlijk gevormd door de livecaptatie van de songs. Dertien levensschijfjes zoals dat heet met een twang die zowel country als Californiëpop is. Bruce bouwt met andere woorden een heel mooi feest en het skippen is niet slim als je fan bent van Springsteen in het algemeen of de “Western Stars”-cd in het bijzonder. Met als swingende kers op de kaart een opzwepende coverversiebonus van Glen Campbells “Rhinestone Cowboy”. Schuur je weg en genieten maar.

Gezien op Film Fest Gent.

Alex De Rouck