Academy Awards 1934

Datum: 
vrijdag, 16 maart, 1934
Plaats: 
Ambassador Hotel (Fiesta Room)

 

In 1934 werden de Academy Awards - de 'Oscars' - voor de zesde keer uitgereikt en won "Cavalcade' de prijs won Outstanding Production, door sommigen geïnterpreteerd als Beste Film maar ook die voor 'Beste Art Direction' (William S. Darling) en 'Beste Regie' (Frank Lloyd).  De datum waarin de films moesten uitgebracht worden om in aanmerking te komen voor een Academy Award werd ook bijgestuurd.  Daar waar men vroeger een kalenderjaar als periode gebruikte koos men nu voor een langere periode : van augustus 1932 tot december 1933.  De show werd gepresenteerd door komiek Will Rogers.

Deze keer werden prijzen uitgereikt in 13 categorieën.  dit jaar besliste men bijvoorbeeld om voor het eerst ook een Academy Award uit te reiken aan Assistant Directors, een prijs voor de beste Assistent-regisseur dus.   Het was een categorie die maar vijf jaar stand hield en in 1939 al werd afgevoerd…

Ook opvallend : deze uitgereikte Filmprijs werd in 1934 niet eens gekoppeld aan een film, iets wat tot dan toe wél was gebeurd. 

En om het nog straffer te maken vermelden we nog dat de prijs maar liefst gedeeld werd door zeven (!) filmmakers dat jaar, er waren in deze categorie dus maar liefst zeven filmmakers die met de prestigieuze filmprijs naar huis gingen.  Het waren ook – met alle respect – stuk voor stuk mensen die later niét doorstroomden tot regisseur van grote- of succesvolle films.

We maken dit vreemde verhaal af met de vermelding dat bovenop de zeven winnaars er nog elf genomineerden waren (!) die het “niet haalden” wat het totaal genomineerden voor de uitreiking dus op 18 brengt…

Dit waren de zeven winnaars :

 1. William Tummel
 2. Charles Dorian
 3. Charles Barton
 4. Dewey Starkey
 5. Fred Fox
 6. Scott Beal
 7. Gordon Hollingshead

 

En deze elf haalden het dus niet maar werden wel genomineerd :

 1. Percy Ikerd
 2. Bunny Dull
 3. John S. Waters
 4. Sidney S. Brod
 5. Arthur Jacobson
 6. Eddie Killey
 7. Benjamin Silvey
 8. Joe McDonough
 9. W.J. Reiter
 10. Al Alborn
 11. Frank X. Shaw

Dit jaar werd ook bekend gemaakt wie tweede en derde werd.  Op 16 maart 1934 werd het woord 'Oscar' gebruikt in plaats van 'Academy Award' door een krant, het was columnist Sidney Skolsky die het woord voor het eerst gebruikte in zijn roddelrubriekje.

Wij hebben een overzichtspagina beschikbaar waar je alle winnaars én alle genomineerden in alle categorieën kunt opvragen.