Academy Awards 1939

Datum: 
donderdag, 23 februari, 1939
Plaats: 
Biltmore Hotel (Biltmore Bowl)

 

In 1939 werden de Academy Awards - de 'Oscars' - voor de elfde keer uitgereikt.  "You Can't Take It With You" was maar liefst genomineerd voor 7 Oscars (!) en won naast de prijs voor Beste Regie (Frank Capra) ook de Prijs voor Outstanding Production, een categorie die later beter werd omschreven als 'Beste Film'.

"The Adventures of Robin Hood" was de film die in 1939 het meeste nominaties wist te verzilveren, drie keer prijs, respectievelijk voor Art Direction, Beste Muziek en Beste Beeldmontage.  Mickey Rooney en Deanna Durbin kregen een Speciale Prijs (in de vorm van miniatuurbeeldjes) voor de bijzondere manier waarop ze de jeugd gestalte gaven in de film.  Ook Harry M. Warner kreeg een Speciale Prijs voor de manier waarop hij historische gebeurtenissen in de beginperiode dat het Amerikaanse volk streefde naar vrijheid op het witte doek wist te brengen.  J. Arthur Ball kreeg ook al een Speciale Prijs voor zijn bijzondere bijdrage op vlak van camerawerk in de categorie kleur.  En ook Walt Disney kreeg een Speciale Prijs voor "Snow White and the Seven Dwarfs", volgens de Academy een innovatie op vlak van (animatie)-film die al miljoenen mensen in vervoering had gebracht.

Ook filmmakers die gezorgd hadden voor Specifiek Camerawerk en Geluidseffecten in de Paramount-productie "Spanw of the North" kregen een Speciale Prijs : Gordon Jennings, bijgestaan door Jan Domela, Dev Jennings, Irmin Robers en Art Smith voor de Speciale effecten, Farciot Edouart, bijgestaan door Loyal Griggs voor hun 'transparanten'.  En tenslotte Loren Ryder, bijgestaan door Harry Mills, Louis H. Meskenkop en Walter Oberst voor de Geluidseffecten in de film.

Oliver Mars en Allen Davey tenslotte kregen ook al een Speciale Prijs voor hun kleurenfotografie/-camerawerk van de MGM-film "Sweethearts".

Wij hebben een overzichtspagina beschikbaar waar je alle winnaars én alle genomineerden in alle categorieën kunt opvragen.