Academy Awards 1940

Datum: 
donderdag, 29 februari, 1940
Plaats: 
Coconut Grove van het Ambassador Hotel

 

In 1940 werden de Academy Awards - de 'Oscars' - voor de twaalfde keer uitgereikt, Bob Hope was voor het eerst presentator.  1940 was een jaar met nogal wat bijzondere, uitzonderlijke sterke films die de spreekwoordelijke tand des tijds zouden doorstaan.  "Gone with the Wind" is er één van, winnaar van maar liefst acht (!) Academy Awards : Outstanding Production (later als categorie gewijzigd van naam naar 'Beste Film), Beste Actrice (Vivien Leigh), Beste Actrice in een Bijrol (Hattie McDaniel), Art Direction (Lyle R. Wheeler), camerawerk - kleur (Ernest Haller en RAy Rennahan), Regie (Victor Fleming), Beeldmontage (Hal C. Kern, James E. Newcom) en Beste Scenario (Sidney Howard).  Daarnaast was de film ook nog genomineerd in vijf andere categorieën wat het aantal dus op een indrukwekkende dertien bracht !  "Gone with the Wind" was overigens ook de eerste kleurenfilm die de prijs voor Beste Film won.

Andere kleppers dat jaar : "Mr. Smith Goes to Washington" (11 nominaties), "Wuthering Heights" (8 nominaties) en "The Wizard of Oz" (5 nominaties) die zijn première in Hollywood had gekregen in het Grauman's Chinese Theatre op 15 augustus 1939.

Sindey Howard was de eerste winnaar die postuum (dus na zijn ovelrijden) een Academy Award kreeg.  Hij won zijn prijs voor het sceneario van "Gone with the Wind".

1940 was het laatste jaar waarin de winnaars op voorhand werden bekend gemaakt.

Ook in 1940 werden weer wat 'Speciale Prijzen' uitgereikt.  Douglas Fairbanks kreeg er één als eerste Voorzitter van de Academy voor zijn bijdrage aan de internationale ontwikkeling van het medium film.  Ook het 'Motion Picture Relief Fund' kreeg er één voor hun diensten ten behoeve van de filmindustrie in de persoon van Voorzitter Jean Hersholt, Ralph Morgan als Voorzitter van het Uitvoerend Committee, Ralph Block als eerste Vice-President en Conrad Nagel. 

Judy Garland kreeg dan weer een Speciale Prijs voor haar bijzondere acteerprestatie als jongere in een film tijdens het afgelopen jaar. 

William Cameron Menzies tenslotte kreeg ook een 'Special Award' voor zijn buitengewone realisatie door het gebruiken van kleur en de impact hiervan op de dramatiek in de film voor "Gone with the Wind".

David O. Selznick tenslotte kreeg de Irving G. Thalberg Memorial Award, een filmprijs die tijdens meerdere edities van de Oscar-uitreiking aan een specifiek iemand werd overhandigd.

En natuurlijk hebben wij ook van 1940 een specifieke overzichtspagina waar je alle winnaars én alle genomineerden in alle categorieën kunt opvragen.