Academy Awards 1941

Datum: 
donderdag, 27 februari, 1941
Plaats: 
Biltmore Hotel (Biltmore Bowl)

 

1941 was het jaar waarin "Rebecca" op weg leek om de grote slokop te worden van de 13e Uitreiking van de Academy Awards, gepresenteerd door Bob Hope.  De film van Alfred Hitchcock werd maar liefst genomineerd in 11 categorieën (!) maar zou uiteindelijk tevreden moeten zijn met slechts twee onderscheidingen : die voor Beste Camerawerk maar ook die voor 'Buitengewone Productie' (Outstanding Production), een wat ongelukkig gekozen benaming voor iets wat later werd beschouwd als 'Beste Film'.  De prijs voor Beste Camerawerk werd overigens voor het tweede jaar op rij uitgesplitst in een prijs voor kleurenfilms én een onderscheiding voor zwart/wit-films.  Zoals je weet viel Hitchcock hier voor zijn eerste keer buiten de prijzen.

"The Grapes of Wrath" en "The Letter" werden elk zeven keer genomineerd voor een Oscar, John Ford kreeg voor de eerste film de Oscar voor Beste Regie, Jane Darwell die voor Beste Actrice in een Bijrol.

"The Philadelphia Story" (6 nominaties) viel twee keer in de prijzen.

1941 was ook de editie waarin een Amerikaanse President voor het eerst actief deelnam aan een Oscar-uitreiking.  Zij het dan door middel van een bericht rechtstreeks vanuit het Witte Huis waarin hij zijn waardering uitsprak voor de bevolking van Hollywood.  Het was ook de eerste keer dat de namen van de respectievelijke winnaars pas werden bekend gemaakt tijdens de ceremonie zelf.

Walter Brennan werd dit jaar ook de eerste persoon ooit die drie Oscars op zijn naam had staan op het einde van de show : na "Come and Get It" (1936), "Kentucky" in 1938 kwam daar nu als derde Academy Award die voor "The Westerner" bij.

Puur cijfermatig bekeken was "The Thief of Bagdad" de grote winnaar.  De film werd vier keer genomineerd en wist die in drie gevallen te verzilveren.

1941 was ook het jaar van Chaplin's "The Great Dictator", "One Million B.C." en het in februari 1940 door RKO uitgebrachte "Pinocchio" van Walt Disney.

Bob Hope kreeg een 'Special Award' voor zijn onzelfzuchtige bijdrage aan de filmindustrie maar ook Kolonel Nathan Levinson kreeg een Speciale Prijs voor zijn inzet in de voorbije negen jaar voor de filmindustrie, inbegrepen de faciliteiten die hij realiseerde voor de zogenaamde 'Army Training Films'.

En ook voor 1941 hebben wij een een specifieke overzichtspagina waar je alle winnaars én alle genomineerden in alle categorieën kunt opvragen.