Academy Awards 1944

Datum: 
donderdag, 2 maart, 1944
Plaats: 
Grauman's Chinese Theatre

Ook in 1944 was de (tweede Wereld-)oorlog natuurlijk nog heel actueel.  En dat vertaalde zich ook zoals de voorbije jaren in de genomineerde films, voornamelijk de documentaires die nu dus werden uitgesplitst in ‘Feature’ en ‘Short Subject’

Baptism of Fire” heeft het over de soldaten in de oorlog en vooral wat er door hen gaat als mens, “The Battle of Russia” is er nog één uit een reeks van zeven onder de noemer “Why We Fight”.

Jack Benny was verantwoordelijk voor het gedeelte ceremonie wat betreft een radio-uitzending die naar de Amerikaanse, buitenlandse strijdkrachten ging.

Onder de presentatoren dit jaar : Walter Wanger, Voorzitter van de Academy, producer Sidney Franklin, schrijver James Hilton, radioster Dinah Shore en de actrices Greer Garson, Teresa Wright, Rosalind Russell en Carole Landis.

The Song of Bernadette” scoorde op verschillende vlakken.  Met maar liefst 12 nominaties deed geen enkele film beter en met vier gewonnen Academy Awards was er ook geen enkele film die meer prijzen kreeg dit jaar.  “For whom the Bell Tolls” werd negen keer genomineerd.

De Prijs voor Beste Film alhoewel deze categorie officieel eigenlijk nog niet bestond en ook dit jaar nog omschreven werd als ‘Outstanding Motion Picture’ was voor “Casablanca” die van de acht nominaties ook nog de Academy Awards verzilverde voor Beste Regie en Beste Scenario. 

Madame Curie”, zeven keer genomineerd, viel geen enkele keer in de prijzen !

1944 was ook het eerste jaar dat de Oscars voor Beste Acteur en Beste Actrice in een Bijrol werden gepresenteerd met ‘full size’ beeldjes.

Naast de opnieuw weer heel talrijke Oscars werd een Speciale Prijs gegeven aan George Pal voor het ontwerpen van speciaal gebruikte technieken tijdens de Productie van korte films, ook gekend als Puppetoons.   Hal B. Wallis tenslotte kreeg een Irving T. Thalberg Memorial Award.

En natuurlijk hebben wij ook nu weer een overzichtspagina voor dit jaar waar je naar hartelust opzoekingen kunt doen : per categorie, per winnaar, per genomineerde,...