Academy Awards 1945

Datum: 
donderdag, 15 maart, 1945
Plaats: 
Grauman's Chinese Theatre

1945 was hét jaar van “Going My Way”.  De film had net als “Wilson” (5 keer gewonnen) niet alleen het meeste nominaties achter zijn naam staan (10), de film viel ook maar liefst 7 keer in de prijzen en kreeg de Academy Award voor Beste Film, een categorie die dat jaar nog ‘Best Motion Picture’ meekreeg als officiële benaming.

Since You Went Away” werd negen keer genomineerd maar won maar één beeldje. 

Met zeven nominaties volgden nog “Double Indemnity” en “Gaslight” maar vooral de eerste liet het volledig afweten tijdens de ceremonie en kreeg geen enkele Oscar, “Gaslight” verzilverde er twee.

De show werd dat jaar gepresenteerd door Bob Hope en John Cromwell.

Zoals steeds werden er ook nu wat extra prijzen uitgereikt.  Zo kreeg Margaret O’Brien een ‘Speciale Prijs’ als ‘outstanding child actress of 1944’ terwijl Bob Hope er ook één kreeg maar dan voor zijn veelvuldige bijdragen aan de ‘Academy’.

Een andere prijs die op Oscar Night wordt uitgereikt is de ‘Irving G. Thalberg Memorial Award’ en die werd dat jaar uitgereikt aan Darryl F. Zanuck.

En natuurlijk hebben wij ook nu weer een overzichtspagina voor dit jaar waar je naar hartelust opzoekingen kunt doen : per categorie, per winnaar, per genomineerde,...