Academy Awards 1947

Datum: 
donderdag, 13 maart, 1947
Plaats: 
Shrine Civic Auditorium

The Best Years of our Lives” was dé grote winnaar van de Oscar-uitreiking in 1947 die werd gepresenteerd door Jack Benny.  De film was genomineerd in negen categorieën en viel maar liefst acht keer in de prijzen, inbegrepen de categorie van ‘Beste Film’, destijds nog “Best Motion Picture” genoemd.

The Yearling” werd zeven keer genomineerd, “The Jolson Story” zes maal.  Beide films kregen twee Academy Awards.  Zo mogelijk nog meer ontgoochelend was de buit van “Henry V”, vijf keer genomineerd en maar één keer een (échte) Academy Award.  Laurence Olivier kreeg wel een ‘Speciale Prijs’ voor zijn prestatie als acteur, producent én regisseur voor “Henry V”.

1947 was ook een bijzonder jaar omdat ook een gewone sterveling een ticket kon kopen voor de show.  En waar Oscar Night in het verleden altijd een Amerikaanse aangelegenheid was wat kans hebbende films betreft maakten nu ook meer dan ooit films van andere continenten kans op een beeldje.

Altijd vreemd vinden wij maar ook in 1947 opnieuw waren er de Speciale Prijzen, de Special AwardsErnst Lubitsch kreeg er één voor zijn bijdrage aan de kunst van het filmmaken, Claude Jarman Jr. als buitengewone kind-acteur in 1946.  Harold Russell kreeg er dan weer één door zijn rol in “The Best Years of Our Lives”en de manier waarop hij hoop en moed voor zijn collega-veteranen wist over te brengen.    Samuel Goldwyn kreeg een Irving G. Thalberg Memorial Award.

En natuurlijk hebben wij ook nu weer een overzichtspagina voor dit jaar waar je alle mogelijke opzoekingen kunt doen : per categorie, per winnaar, per genomineerde,...