Academy Awards 1949

Datum: 
donderdag, 24 maart, 1949
Plaats: 
Academy Award Theater

De 1949-editie van de Oscar-uitreiking ging niet langer door in het Shrine Auditorium maar verhuisde naar hun eigen zaal/theater.  De reden hiervoor was dat een aantal grote Hollywood-studio’s hun financiële steun had ingetrokken omwille van de geruchten als zouden zij geprobeerd hebben om stemgerechte leden  van de Academy te beïnvloeden.

De uitreiking werd gepresenteerd door Robert Montgomery.  En dat maar enkele maanden nadat in de Hollywood Athletic Club voor de eerste keer ooit de Emmy Awards werden uitgereikt.

Dit was ook het eerste jaar dat Prijzen werden uitgereikt voor Kostuumontwerp.  Er werd deze eerste keer ook meteen onderscheid gemaakt in zwart/wit films en films in kleur.

Puur op vlak van aantal nominaties werd het meest verwacht van “Johnny Belinda”.  De film was maar liefst twaalf keer genomineerd (!) maar enkel Jane Wyman kon met een beeldje naar huis, gewonnen in de categorie Actress, Beste Actrice in een Hoofdrol zeg maar…  Ook “I Remember Mama”, vijf keer genomineerd, stelde teleur, geen enkele prijs.  Ook van “The Snake Pit” werd meer verwacht.  Van de zes nominaties werd er maar één verzilverd : die voor Beste Geluidsopname.

Met vier prijzen waaronder die voor Beste Film was “Hamlet” – genomineerd in zeven categorieën – de grote winnaar.  Laurence Olivier die de Prijs won voor Beste Acteur was afwezig – hij was in Engeland – waardoor de Academy Award in ontvangst werd genomen door Douglas Fairbanks Jr.

The Red Shoes” en “The Search” waren genomineerd in vijf categorieën en gingen twee keer aan de haal met het felbegeerde beeldje.

Joan of Arc” was acht keer genomineerd en won drie maal.

En op deze pagina kan je alles opzoeken wat de winnaars en genomineerden betreft...